Mousse_chocolat_lait_caramel_2

Oma’s recept: Hemelse modder

Vandaag deel ik met jullie een heerlijk recept van mijn oma: Hemelse modder ookwel Mousse au Chocolat genoemd. Het is een echte guilty pleasure, want erg gezond is het niet. Af en toe mag je ook wel eens genieten vinden jullie niet? Lees snel hoe je dit maakt met slechts 5 ingrediënten die je bijna altijd wel in huis hebt.

Een hele tijd geleden, een van onze eerste artikelen online was het recept van Lydies gezonde chocolade mousse. Wanneer je dus meer op zoek bent naar een gezonde variant is dat een goed alternatief.

Welke ingrediënten heb je nodig?

*  200 gr chocola
*  4 eieren
*  125 ml slagroom
*  mespuntje zout
*  1,5 eetlepel suiker

Als eerste ga je de 200 gram chocolade in stukken breken en deze vervolgens smelten. Oma heeft in het recept niet omschreven welke chocolade ze gebruikt. Mijn moeder raadt echter aan om pure chocolade te nemen. Het is namelijk een zeer zoet toetje. Je kunt de chocolade au bain Marie smelten, maar dit kan ook in de magnetron. Blijf er wel goed bij, want dit gaat vrij vlot.

Au bain Marie: Neem een pan en een doe hier water in, neem een kom (die tegen de hitte kan) en zorg dat het water de kom niet raakt. Zet deze ‘stellage’ op het vuur. Het water zorgt dat de chocolade gelijkmatig kan smelten. Roer zachtjes door tot alle chocolade stukjes zijn gesmolten.

Vervolgens neem je de vier eieren en splits je het eigeel van het eiwit. Klop het eiwit stijf en voeg hier een mespuntje zout aan toe.

Klop hierna ook de slagroom tot het moment dat er pieken in blijven staan.

Mousse_au_chocolat_blancWe zijn nog niet klaar met het kloppen, want het eigeel moet ook nog worden geklopt. Voeg hierbij het suiker toe. Wanneer het eigeel is opgeklopt en de chocolade is gesmolten, kunnen deze bij elkaar worden gevoegd.

Vervolgens schep je door dit mengels ook de opgeklopte eiwitten. Doe dit voorzichtig anders gaat alle lucht weer uit het eiwit. Schep als laatste ook nog de slagroom door dit mengsel.

Wanneer dit alles bij elkaar is gemengd, kan het chocolade mengsel in de koelkast. Laat het geheel een beetje stevig worden. Dit duurt ongeveer 1 tot 2 uur.

Recette_mousse_au_chocolat_vegetalienne_-_2Alternatieven

Je kunt de volgende zaken toevoegen wanneer je dit recept te simpel vindt:

* Noten en/of pinda’s
* Rood fruit
* Rozijnen
* Rum/Likeur 43/Baileys of een ander lekker likeurtje (18+)
* Je kunt in plaats van pure chocolade ook melk of witte chocolade pakken. Of wat dacht je van een mengsel: Triple Chocolate

Het is een zeer simpel recept. Het is een kwestie van kloppen, smelten en bij elkaar gooien. Let op dat het recept zeer machtig is en niet zo gezond. Geniet dus met mate! (hihi)

Mousse_chocolat_lait_caramel_2Hebben jullie in de familie ook zo’n standaart receptje dat elke Kerst, Pasen, Moederdag, et cetera weer uit de kast wordt getrokken?

Liefs,
Denise

 

Geplaatst in: Food

6 gedachtes over “Oma’s recept: Hemelse modder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *