IMG_1672_26c

22 levenslessen in 22 jaar

Woeh ik ben bijna jarig! Aankomende zaterdag, 7 mei, word ik 22 jaar. Ondertussen heb ik – een iniminie klein beetje – levenservaring opgedaan, die ik graag met jullie wil delen door het vertellen van mijn levenslessen.  Hopelijk kunnen jullie er iets van meenemen in jullie leventje.

IMG_1663

Probeer het glas halfvol te zien en niet halfleeg.

Beh, soms lijkt het allemaal zo negatief. Maar geloof me: in de meeste gevallen is jouw leven zo slecht nog niet. Probeer het glas halfvol te zien in plaats van half leeg. Probeer optimistisch te blijven!

Het gras is niet groener aan de overkant.

Heb jij dat ook wel eens? Dat je denkt, poeh wat heeft die een fantastisch leven! Had ik dat maar. Maar iedereen heeft zijn onzekerheden en mindere punten in het leven. Maar deze laten ze niet zo één, twee, drie zien. Wie weet denk dezelfde persoon ook wel zo over jouw leven.

IMG_1672

Je bent niet de enige die zich zo voelt.

Ik heb best vaak gedacht: ben ik de enigste die zich zo voelt? Het antwoord is: NEE. Vroeger dacht ik dat bepaalde gevoelens ‘raar’ waren, zoals onzekerheid. Maar je bent écht niet de enige die bepaalde gevoelens heeft. Alleen wordt er niet vaak over gepraat. De laatste tijd kom ik er steeds meer achter dat mensen zich ook wel eens voelen zoals ik me vaker heb gevoeld. Helemaal niet gek dus!

Je bent niet de enige die zo denkt.

Net zoals het bovenste stukje: je bent niet de enige die zo denkt.

Verwen jezelf.

Soms zijn we zo streng voor onszelf. Gun jezelf een keer een lekker koekje of dat ene mooie truitje. Dat heb je verdient!

Geef jezelf complimentjes.

‘Wat zie ik er leuk uit vandaag!’ Dat mag je best tegen jezelf zeggen! Huphup, je zelfvertrouwen toe praten kan écht geen kwaad.

IMG_1657

Kom voor jezelf op.

Niemand, maar dan ook echt niemand heeft het recht om gemeen tegen jou te doen. Niemand heeft het recht om jou belachelijk te maken of om tegen jou te schreeuwen. Kom voor jezelf op! Vertel wat jij er van denkt en dat jij de situatie niet accepteert.

Geniet van ieder moment.

Oh, zo belangrijk! Dit wordt ontzettend vaak vergeten. Geniet van ieder moment. Je weet namelijk nooit wat de dag van morgen brengt!

Praat over wat je denkt en voelt

Wees open en eerlijk tegen mensen die dichtbij je staan. Natuurlijk hoef je niet een open boek te zijn voor de gehele wereld. Wanneer je aangeeft hoe jij je denkt en hoe jij je voelt, krijg je veel meer respect en begrip terug. Ook worden hierdoor ergernissen voorkomen.

Achtervolg je dromen.

Je leeft maar één keer. Maak dus iets van je leven! Laat dromen geen dromen zijn, maar plannen om je toekomst mooi te maken.

Geef liefde.

… Je krijgt liefde terug. Gegarandeerd.

IMG_1664

Accepteer jezelf.

Jezelf accepteren kan ontzettend lastig zijn. Vrijwel ieder mens heeft onzekerheden. Maar je bent mooi zoals je bent!

Alles komt goed.

Echt, alles komt goed.

Vergelijk jezelf niet met een ander.

Iemand anders is totaal anders. Jij bent jij, daar is er maar één van op de hele aardbol. Ben trots op jezelf! Probeer jezelf niet onzeker te maken door je te vergelijken met een ander.

Stap uit je comfortzone.

Durf je grenzen te verleggen. Je kunt er alleen maar van groeien!

Zeg nee.

Wil je het niet? Maar zeg je om aardig te doen toch maar ja? Zo jammer! Want eigenlijk ga je dan over je eigen grens, toch? Nee zeggen kan erg lastig zijn. Hoe vaker je het probeert, hoe beter het gaat.

IMG_1669

Heb schijt aan wat andere van je vinden.

Heb schijt! Oh wat heb ik het hier vroeger moeilijk mee gehad. Wat vindt hij van mij? Vindt zij mij wel aardig? Ben ik wel leuk genoeg? Na een tijd begon ik te denken: Lydie, fuck it. Wat maakt het uit als die verre vriend van de buurman van je neef jou niet fantastisch vindt, helemaal niks toch? Je maakt het zoveel gemakkelijker als je schijt hebt.

Van liefdesverdriet ga je niet dood.

Toen het uitging met mijn eerste vriendje toen dacht ik echt dat het nooit meer goed zou komen. Het voelde aan als doodgaan, maar dan erger. Maar ik leef nog steeds en ik ben gelukkiger dan ooit! Echt, van liefdesverdriet ga je niet dood. Zelfs niet als je door die super leuke boy wordt gedumpt.

Kies wat jij wilt, niet een ander.

Echt.

IMG_1665

Spaar geld.

Spaar geld! Soms is het heerlijk om je net verdiende loon uit te geven aan de mooiste kleren. Maar geld zul je nodig hebben. Verwen jezelf, maar zet ook wat op je spaarrekening. Je weet nooit wanneer het van pas komt.

Geniet van de natuur.

Het verdwijnt steeds meer: de natuur. Zo jammer! Zelf kom ik helemaal tot rust als ik in de natuur rondloop. Geniet!

Vertrouw altijd op je buikgevoel.

Vertrouw aaaaaltijd op je buikgevoel. Dit is je instinct. Dit gevoel heb ik erg sterk ontwikkeld tijdens mijn stage in de TBS-kliniek. Je onderbuik gevoel heeft het vrijwel altijd goed. Voelt het niet vertrouwd? Vertrouw het dan ook écht niet. Voelt dat ene steegje een beetje beangstigend? Loop dan via een andere weg.

IMG_1668

Een tijd geleden heeft Denise ook haar levenslessen beschreven in een blog. Ben je benieuwd? Klik hier voor Denise haar artikel.

Wat is jouw belangrijkste levensles?

Liefs,
Lydie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *