collage

22 life lessons learned in 22 years

22 jaar loop ik al rond op deze aardbol. Het klinkt niet als erg lang, maar toch heb ik in deze jaren al veel geleerd. In deze blogpost bespreek ik met jullie wat ik heb geleerd en waar ik mezelf en mensen om mij heen af en toe van bewust maak.

Onderstaande levenslessen staan in willekeurige volgorde. Heb je geen zin om het hele verhaal te lezen, lees dan alleen de dikgedrukte titels.

Je blijft altijd leren, van jong tot oud en leren is leuk!
Denk hierbij niet alleen aan tijdens je studie of tijdens je werk. Denk ook aan het persoonlijke en sociale aspect. Je blijft je hele leven nieuwe dingen leren op verschillende gebieden.

Je hoeft niet iedereen leuk te vinden en niet iedereen hoeft jou leuk te vinden
Met andere woorden je hoeft niet je best te doen om door iedereen leuk gevonden te worden. Blijf vooral jezelf. Vinden sommige mensen jou daardoor minder leuk? Dan is dat jammer (voor hun).

Laat anderen niet jouw succes beïnvloeden
Laat je niet omlaag halen door andermans mening en/of ideeën. Wil jij iets bereiken? Ga hier dan gewoon voor.

life lessons

(Diploma uitreiking Felix)

Zie je studie als een investering in de toekomst
Ik hou er van om te studeren en dingen te leren. Niet iedereen is het hiermee eens. Probeer maar zo te denken; alles wat je tijdens je studie leert, kun je later vast ergens voor gebruiken. Besteed hier dus aandacht aan.

Maak tijd voor belangrijke personen in je leven;
Ja iedereen heeft het druk tegenwoordig. Dit betekent dat je prioriteiten dient te stellen. Plan genoeg tijd voor de belangrijke personen in je leven. Je weet niet hoe snel het voorbij kán zijn. In de blogpost van vorige week schreef ik over 11 tips &nd tricks met betrekking tot vriendschap.

22 life lessons

(Met vriendinnen in Den Haag)

Denk na voor je iets doet
Hierbij zullen mensen vast snel denken aan bijvoorbeeld een tatoeage. Inderdaad, denk hier goed over na. Maar denk bijvoorbeeld ook aan dingen die je online plaatst op bijvoorbeeld je social media. Wil je echt dat je toekomstige werkgever ziet dat je elke zaterdag op stap gaat en er eentje te veel drinkt? Of dat jij een persoon bent die altijd erg negatief is. Ik denk het niet! Denk hier dus ook goed over na. Bepaalde dingen zijn namelijk voor altijd vindbaar op het internet.

Eerlijkheid duurt langst
Een leugentje om bestwil gebruiken we altijd wel eens. Maar ben en blijf jezelf. Hiermee bedoel ik niet dat je altijd maar moet noemen wat je denkt. Vraagt iemand om jouw mening, ben dan niet bang om deze te delen. Zeker tegenwoordig wordt dit enorm gewaardeerd.

Een eerste indruk is belangrijk
Maar… schijn kan bedriegen en probeer verder te kijken dan je eigen vooroordelen wanneer je iemand ziet.

Richt je soms wat meer op de offline en minder op de online wereld
Ik ben zelf ook vrij actief in de sociale wereld, zeker als ik me verveel. De laatste tijd probeer ik hiervan af te stappen en bijvoorbeeld lekker naar buiten te kijken als ik in de trein zit. Wie weet kom je vanzelf jouw Mr. Right tegen die je anders niet was opgevallen als je volop met Facebook bezig was…

Je ouders hebben het altijd goed bedoelt
Ben jij vroeger ook opgevoed met veel regeltjes? Ze maken je tot wie je nu bent! Geloof mij maar. Grote kans dat je ouders altijd het beste met hun kleine meid voor hadden (en nog steeds hebben).

life lessons

(Hier was ik denk ik 3 jaar)

Zet jezelf op de eerste plek, hoe moeilijk dit soms ook kan zijn
Hoe fijn het is om andere mensen te helpen, jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven en geluk.

Richt je op positieve in plaats  van op negatieve zaken in je leven
Soms heb je dat, dat je eventjes gewoon even wilt zeuren. Probeer hier niet te lang in te blijven hangen, want grote kans dat je hier niks mee bereikt. Richt je dus niet op wat je allemaal niet hebt, maar richt je op wat je allemaal wél hebt!

Doe dingen waar je vrolijk van wordt
Alleen of met vriendinnen! Dit kan zijn samen een nieuwe stad ontdekken, samen op stap gaan, een goed boek lezen of bijvoorbeeld een hele dag lekker voor de televisie hangen.

Oordeel niet enkel op het uiterlijk
Misschien is dat meisje met dat roze haar wel super aardig en hebben jullie een ontzettende klik. Hoe jammer om je door haar haar te laten beïnvloeden. Dunne meisjes hebben niet altijd anorexia en dikke meisjes eten zichzelf niet altijd bomvol. Denk hier maar eens over na.

Probeer rekening te houden met anderen
En net had je het nog over jezelf altijd op de eerste plek te zetten? Ja klopt, zet jezelf op de eerste plek, maar jij bent niet de enige persoon op deze aardbol. Hou dus rekening met de ander.

Het leven is geen wedstrijd, iedereen leeft zijn eigen leven op zijn/haar eigen manier
Ken je het spreekwoord: “Het gras is altijd groener aan de overkant”? Soms lijkt het alsof jouw vriendinnen het altijd maar makkelijker, leuker en/of luxer hebben. Jaloers zijn is niet te vermijden en ook echt niet verkeerd. Probeer je te focussen op iets wat je wel hebt. Misschien zijn jouw vriendinnen wel heel jaloers op wat jij hebt?

Als je lacht ben je het mooist
propedeuse

(Vieren dat ik mijn propedeuse had gehaald)

Verwacht niet altijd iets terug als je iets voor iemand doet
Het is heel leuk om moeite te doen voor mensen van wie je houdt. Zeker voor deze personen geldt deze levensles. Maar krijg jij nooit de moeite terug van iemand waar jij wel veel moeite in steekt? Zelfs niet in een andere waarde (denk aan: geld, cadeaus, et cetera)? Denk dan nog eens na voordat je weer eens moeite voor diegene gaat doen.

Laat nooit je vriendinnen vallen voor je vriend
Iets wat redelijk vaak voorkomt. Zeker in de begin maanden wil je het liefst elk moment bij jouw geliefde zijn. Heel herkenbaar, maar niet geheel eerlijk tegenover jouw vriendinnen. Het is het niet waard om je vriendinnen te laten vallen voor je verliefdheid. Bij wie moet je anders bijvoorbeeld je girl talk kwijt? Misschien is jullie liefde niet voor altijd en wie heb je dan nog? Het is ook leuk om met zijn allen leuke dingen te doen.

freestylersfestival

(Freestylers festival)

Vertrouwen moet groeien
Leg niet zomaar je hele leven bloot bij iemand die je eigenlijk niet vertrouwd. Voordat dit verhaal de rest van je vriendenkring, klas, school, et cetera bereikt. Vertrouw niet zomaar iedereen, maar ben ook weer niet te wantrouwig. Vertrouwen  moet groeien.

Groei niet te snel op
Volwassen worden we allemaal. De een wat vroeger dan de ander. Echter, ik vind dat we nu we nog jong zijn nog moeten genieten van de dingen die we nu nog kunnen doen, voor het dadelijk te laat zou zijn.

Hou van jezelf
Je moet eerst van jezelf kunnen houden voordat je je liefde aan iemand anders kan geven.

Welke levensles vind jij het mooist/belangrijkst/nuttigst?

Heel veel liefs,
Denise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *