10551610_809655389055544_684495425382328099_o

5 tips om model te worden – deel 1

Toen ik 16 was, had ik mijn eerste fotoshoot. Vanaf die tijd hoorde ik ontzettend vaak: ‘hoe ben je model geworden? Hoe benaderen ze jou? Krijg je er geld voor?’
Daarom leek het me leuk om mijn ervaringen en tips met jullie te delen!

Ten eerste wil ik een ding duidelijk maken, ik heb modellenwerk gedaan als hobby. Ik kan dus niet de allerfijnste kneepjes van het vak vertellen.
Ik ben zoals ik net al vertelde begonnen op mijn 16e. Een meisje die ik van de basisschool kende  was bezig met fotografie. Graag wilde ze een model hebben met aparte ogen. Zodoende kwam ze bij mij terecht.

IMG_6008g (1)Fotograaf: Jadette Photo & Design

Dit is een foto van mijn allereerste fotoshoot. Ik was 16 en vond het stiekem best spannend, ondanks dat ik de fotografe kende. Ik werd opgemaakt, kreeg nepwimpers op, eigenlijk allemaal dingen waar ik nog nooit eerder mee te maken had gehad. Ik vond het hartstikke leuk! De fotoshoot ging goed, waardoor ik vaker gevraagd werd en andere fotografen ook interesse toonde om met mij samen te werken. Zo is uiteindelijk het balletje gaan rollen.

10392548_10203045486239000_4876187654497220234_nFotograaf: Linda Richter Photography (evenals omslagfoto van dit artikel)

Vijf jaar en ongeveer twintig fotografen, visagisten en hairstylisten verder kan ik jullie toch wel wat tips geven.

Ga naar goede modellenbureaus.
Als je een professioneel model wilt worden, ga dan naar een goed modellenbureau. En met goed bedoel ik ook écht goed. Er zijn veel ‘fake’ modellenbureaus, die veel beloven en niks waarmaken. Waar je alleen maar geld aan kwijt bent. Pas hier dus goed mee op! Betaal absoluut geen inschrijfgeld! Voorbeelden van goede modellenbureaus zijn Elite Amsterdam en Max Models.

Professionele modellen ‘moeten’ vaak voldoen aan veel eisen, bijvoorbeeld de welbekende maten. Voor vrouwen is dit ± lengte 172-182 met een kleding maat van 34-36. Voor mannen is dit ± lengte 184-191 en een kleding maat van 46, 47 of 50. Ook is hierbij de leeftijd belangrijk, bij vrouwen is dit 14 tot en met 22 jaar en mannen 14 tot en met 35 jaar. Dit heeft vooral betrekking tot fashion modellen, die vooral veel catwalk shows lopen.
Bezit jij niet over deze maten? Wees niet getreurd! Je ziet steeds vaker modellen die buiten deze range van maten vallen. Je hebt modellenbureaus voor ‘special models’, zoals Special Max.

Afgewezen? Probeer het bij een ander modellenbureau! Doutzen Kroes is ook niet de eerste keer aangenomen.

lyd3Fotograaf: Huub Wolters

Treur niet als je niet gescout wordt als model.
Als je gescout wordt door een modellenbureau is dat helemaal top. Waarschijnlijk geeft het je zelfvertrouwen een boost. Gescout worden houdt in dat je door een modellenbureau gevraagd wordt om een samenwerking aan te gaan. Het kan zijn dat jij tijdens het winkelen wordt aangesproken, of tegenwoordig zelfs via Facebook!
Treur niet als je niet gescout wordt, maar dit toch graag wilt. Wie weet hebben scouts jou nog nooit gezien of zijn ze op dat moment opzoek naar een ander gezicht.

10167987_10201721926670838_351224971_nFotograaf: Jadette Photo & Design

Bouw een goed portfolio op.
Een portfolio is eigenlijk een verzamelalbum van je allerbeste foto’s. Het opbouwen van een goed portfolio is heel belangrijk. Vooral als je echt professioneel aan de slag wilt gaan en er geld mee wilt verdienen. Je zult er zelf ook in moeten investeren. Je zult aan de slag moeten gaan met goede fotografen, wat erg duur kan uitpakken.
Je portfolio kan je voorleggen aan een modellenbureau of fotografen waarmee je aan de slag wilt gaan. Ze kunnen in één oogopslag zien wat jij allemaal in huis hebt.

makeup
Visagist: Emilia Saelmans

Past op met wie je in zee gaat!
Helaas vinden er vaak genoeg dingen plaats in de modellenwereld die eigenlijk niet kunnen. Pas dus echt op met wie je gaat samenwerken! Het kan voorkomen dat een fotograaf jou grens passeert, bijvoorbeeld dat je een of andere sexy pose moet doen. Als het niet goed voelt, doe dit dan ook vooral niet. Vind je het lastig om grenzen aan te geven? Neem dan iemand mee naar de fotoshoot, bijvoorbeeld een vriendin of je moeder.
Tevens heeft dit betrekking tot het uitdoen van kleren. Wilt de fotograaf jou in je BH en onderbroek op de foto hebben en voel jij je hier echt niet prettig bij? Geef het direct aan! Controleer ook tussendoor de foto’s op zijn camera. Je weet nooit waar hij zijn camera op richt en eventueel op inzoomt.
Heeft een fotograaf jou gevraagd voor een samenwerking? Maar heb jij zo je twijfels? Vraag dan aan andere modellen na hoe hij te werk gaat.

Denise20150516013Fotograaf: Huub Wolters

Blijf jezelf.
Twijfel je aan jezelf of je het wel echt kan? Of wat andere over je gaan denken? Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar heb er ‘schijt’ aan. Als modellenwerk jouw droom is. Ga vooral die droom achterna.
En blijf vooral jezelf. Want als jezelf, ben je echt het mooist.

Lydie20150714007Fotograaf: Huub Wolters

Na deze blogpost ben ik erachter gekomen dat ik nog lang niet uitgepraat ben. Daarom heb ik besloten om een deel 2 te schrijven. Hier ga ik het hebben over het vinden van fotografen, geld verdienen en natuurlijk nog veel meer tips! Benieuwd? Hou de blog dan goed in de gaten.

Heel veel liefs,

Lydie

 Edit: Benieuwd naar deel twee? Klik hier!

Een gedachte over “5 tips om model te worden – deel 1

  1. Milou zegt:

    Voor sommige modellenbureaus moet je wel inschryving betalen, bijv bij Galucci Models! Daarvoor moet je betalen om op de website te staan ( €25,- ). Dit heb ik gedaan en heb toch al enkele opdrachten mogen doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *