floor2

75-jarige studie: gezond en gelukkig oud worden

Een aantal weken terug kwam ik bij een video uit over een studie van over de 75 jaar. Binnen deze studie is men op zoek gegaan naar zaken waar mensen nu écht gezond en gelukkig oud van worden. De studie is samen te vatten in 3 levenslessen.

Wanneer men werd gevraagd wat een zeer belangrijk doel in het leven is, gaf 80% van de mensen aan dat ze graag rijk zouden willen worden. Daarnaast gaf 50% aan graag beroemd te willen worden.

Men wordt altijd gepusht om hard te werken en wanneer men hard werkt, men succesvol is. Dit blijkt echter niet het geval te zijn. Zeker niet wanneer er wordt gekeken naar geluk en gezondheid. Lekker zweverig denk je misschien, maar deze studie laat zien wat echt telt in het leven en dat blijkt niet een euro meer of minder te zijn.

Binnen deze 75-jarige studie zijn er 724 mannen gevolgd, waarvan er nu nog slechts ongeveer 60 mannen in leven zijn en momenteel de leeftijd van 90 jaar hebben gepasseerd. De mannen die hebben meegewerkt aan dit onderzoek werden in twee groepen gesplitst: rijke jongens die op Harvard zaten en erg arme jongens uit Boston. Deze mannen werden elk jaar gevraagd naar hun werk en naar hun gezondheid. Dit werd onder andere gedaan aan de hand van enquêtes, interviews, medische onderzoeken, brein onderzoeken en gesprekken met hun vrouwen.

Het blijkt dus dat bijvoorbeeld de hoogte van het cholestorol geen uitspraken hoeft te doen over het feit hoe oud, gelukkig en gezond iemand is of wordt.

Aan de hand van deze studie zijn er 3 grote levenslessen te leren.

“Social connections are really good for us”

Het blijkt zo te zijn dat het erg belangrijk is om sociale contacten om je heen te hebben. Denk hierbij aan vriendinnen, familie en community’s. Het blijkt dat eenzaamheid dodelijk is. Mensen met sociale contacten zijn gelukkiger, fysiek gezonder en leven langer. De studie gaf zelfs aan dat één op de vijf Amerikaanse mannen zich erg eenzaam voelt. Om verdrietig van te worden… Moet je nagaan hoeveel mannen dit zijn.

The quality of these relationships

Het gaat bij sociale contacten niet om aantallen. Ook hierbij staat kwaliteit boven kwantiteit. Leven in conflicten en ruzies zijn gevaarlijk voor de gezondheid. De mensen die rond de leeftijd van 50 tevreden waren, zijn rond de leeftijd van 80 de gezondste groep mannen binnen dit onderzoek. Het is het dus waard om te investeren in de relaties met vriendinnen en familie. Zorg daarnaast ervoor dat jij het waard bent om in te investeren vanuit de kant van jouw vriendinnen of familie.

fixGood relationships protect both our body and brains

Als laatste belangrijke les is het zo dat goede relaties niet alleen goed zijn voor het geluk en de gezondheid. Het zorgt daarnaast ook voor het beschermen van het brein. Wanneer er sprake was waarbij de man kon rekenen op zijn relaties bleef het geheugen van de man langer scherp. Wanneer dit niet zo was, was er eerder sprake van verval of achteruitgang in het geheugen.

Als laatste wil de studie zeggen dat het niet verkeerd is om af en toe ruzie te hebben. Eén ruzie wilt niet meteen zeggen dat je op latere leeftijd ongelukkig en eenzaam sterft. Wel is het dus belangrijk dat je uiteindelijk kunt rekenen op je vriendinnen en familie.

“Hard to get and Easy to ignore”

We blijven mensen en mensen kiezen graag gauw voor de makkelijke weg. Relaties zijn moeilijk en het is zaak om blijvend te investeren. Wanneer je nooit moeite stopt in je relaties, zal dit nooit resulteren tot een diepgaande relatie waarbij je er zeker van kunt zijn dat je altijd op elkaar kunt rekenen.

biosMijn tip is dus om dadelijk meteen je vriendinnen te bellen en om leuke dingen te plannen. Bel die vriendin op die je al een hele poos niet spreekt, omdat jullie ruzie hebben gehad. Breng je oma eens een bezoekje komend weekend. Lees hier voor een artikel met tips voor goede vriendschappen.

Merk je dat iemand zich alleen voelt, spreek eens af! Praat er met elkaar over. Wij mensen zijn kuddedieren. Wij horen met elkaar te om te gaan en we zijn nu eenmaal niet graag alleen.

Denk jij dat vriendschap uiteindelijk leidt tot een gezond en gelukkig leven?

Liefs,

Denise

Dit artikel is gebaseerd op onderstaand filmpje.

 

 

 

2 gedachtes over “75-jarige studie: gezond en gelukkig oud worden

 1. jeapiebel zegt:

  Ik vind het onderzoek zeker niet zweverig. Heel leuk juist zoals je artikel. 🙂 Eenzaamheid is zeker niet leuk en investeren in relaties vind ik heel belangrijk. Al denk ik niet dat iedere relatie is de moeite waard om te investeren. 😉

  • denise zegt:
   denise

   Dankjewel Jeapiebel. Helemaal mee eens, de relatie moet het inderdaad wel waard zijn om in te investeren! Bedankt voor je toevoeging 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *