propedeuse

Afstuderen is niet niks…

Vandaag even een artikel over mijn afstuderen. Want het zit er al weer bijna op. Veel mensen zijn momenteel bezig met ofwel de examens ofwel afstuderen. We are in this together. Vandaag even een artikel waarin ik mijn gevoelens van mij afschrijf.

Altijd die horrorverhalen die de docenten vertellen over het afstuderen. Vanaf leerjaar 1 zijn we ermee platgegooid. Ja begrijpelijk, want het is inderdaad zwaar merk ik nu. Al die jaren ben ik redelijk eenvoudig door mijn opleiding heen gerold. Mijn rugzakje met kennis is goed gevuld. Klaar voor de scriptie. Maar om even al je kennis in de scriptie proppen en de docenten ervan te overtuigen dat jij je opgedane kennis kunt vertalen in een marktonderzoek (in mijn geval). Dat is natuurlijk wel even een ander verhaal.

Ik ben mijn opleiding Commercieel Management begonnen onder het motto: “Ik onderscheid mij met hoge punten” en nu ik de kans heb om met genoegen af te studeren wil ik dat ook graag halen.  Ik hoor namelijk vaker: “Met een 5,5 krijg je ook je diploma“. Dat klopt, maar dat is niet hoe ik ben. Eruit halen wat erin zit!

Wellicht ben ik wel een van de weinigen die het afstuderen wel ontzettend zwaar vind. Misschien maak ik het mezelf ook wel moeilijk. Vragen die in mijn hoofd blijven spoken. Ik vraag me wel eens af hoe anderen hierover denken.

Naast dat het afstuderen me soms zwaar valt, is het extra zwaar aangezien de zomer eraan komt. Iedereen gaat leuke dingen doen en ik voel me opgesloten en zit binnen om mijn scriptie af te ronden… Het voelt zo oneerlijk, maar goed het is nu eenmaal even zo. De laatste loodjes wegen nu eenmaal het zwaarst.

Ik hoop heel erg dat ik in de zomer kan zeggen dat ik mijn diploma op zak heb. Dan kan ik mijn verdere toekomst zelf gaan creëren.  Welke weg ik op ga is voor mij nog niet helemaal duidelijk. Maar hierover zal ik jullie heel binnekort meer over vertellen.

diplomaVoor alle mensen die bezig zijn met examens en met het afstuderen: “Meer dan je best, kun je niet doen”. En zoals mijn vader laatst zei: “Je kunt in ieder geval niet zeggen dat je er niet veel tijd in hebt gestoken”. Als laatste wil ik nog even zeggen dat het ook goed is om af en toe je rust momentjes te nemen. Ook even iets wat ik wat vaker tegen mezelf mag zeggen. Hiermee wil ik dan ook afsluiten.

Veel liefs en nog heel veel succes,
Denise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *