IMG_8128

Complimentjes

Complimenten, de één vindt het hartstikke leuk om de ze ontvangen, de ander weet niet hoe hij hierop moet reageren. De één flapt een compliment er zo uit, de ander krijgt de woorden niet over zijn lippen. Maar waarom? En wat houdt complimenteren nou echt in? Dat vertel ik jullie in dit artikel.

Als ik naar mezelf kijk, word ik erg blij met het geven én krijgen van complimenten. Vroeger had ik soms moeite met het krijgen van een compliment, bijvoorbeeld als iemand zei dat ik er leuk uitzag. ‘Uhhh valt wel mee hoor’, reageerde ik toen standaard. Maar toen besefte ik, dat voor degene die het compliment geeft, het net zo leuk is om een ‘dankjewel!’ terug te horen.

Vind je het moeilijk om een compliment te geven of te krijgen? Ga dan eens bij jezelf na waarom je het moeilijk vindt. Weet je bijvoorbeeld niet hoe je moet reageren op een compliment? Of ben je onzeker over de reactie van de ander?

Natuurlijk kan je ‘oefenen’ met het geven van complimenten. Begin met één compliment per dag (wat heb je lekker gekookt, die lippenstift staat je prachtig, wat een mooie trui, et cetera). Vind je dit moeilijk bij minder bekenden personen in je omgeving? Begin dan vertrouwd, bijvoorbeeld bij je moeder. Breidt dit dan langzaam uit. Na een tijd zul je merken dat je je hier meer zelfverzekerd in voelt.

Mensen die negatief over hun lichaam denken, gaan snel complimenten uit de weg. Probeer als je een compliment krijgt, dit compliment niet aan de kant te schuiven (‘jouw haar zit ook mooi’) of het compliment te bagatelliseren (‘deze schoenen heb ik al jaren!’). Probeer wanneer je een compliment ontvangt, deze persoon in de ogen aan te kijken en ‘dankjewel’ te zeggen. Na verloop van tijd zul je je hier veel beter bij voelen!

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vaker complimenten ontvangen op hun werk, meer gemotiveerd zijn om hun werk nóg beter te doen. Ook toont psychologisch onderzoek aan dat mensen het meest blij worden van een compliment over hun innerlijk.

Het krijgen van een compliment doet iets met mensen. Onderstaand filmpje laat zien hoe scholieren reageren op het feit dat een leeftijdsgenootje hun mooi noemt.

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren over het geven van complimenten en wat complimenteren met mensen kan doen.

Jullie zijn mooi!

Liefs,

Lydie

 

4 gedachtes over “Complimentjes

 1. Laura - Dagelijkse hap zegt:

  Als ik complimenten krijg, voel ik me ook altijd een stuk zelfverzekerder 🙂 Ik geef ook vaak complimenten, ook soms tegen vreemden. Als iemand erg mooi opgemaakt is, of een hele leuke outfit heeft, zeg ik dat ook gewoon 🙂 Het wordt altijd leuk gevonden 😀

  • Lydie zegt:
   Lydie

   Wat leuk dat je ook vreemden complimenten geeft! Veel mensen ‘durven’ dat vaak niet. Ik vind het ook altijd leuk als ik van een vreemde een complimentje krijg, dan voel ik me -net zoals jou- een stuk zelfverzekerder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *