dsc01233

Dingen die ik heb geleerd van mijn eerste keer backpacken

Afgelopen zomer heb ik  zes weken gebackpackt aan de andere kant van de wereld, namelijk in Indonesië. Een onwijs bijzondere ervaring, waar ik erg veel van heb geleerd.

13525257_1720831188165956_325402112_n

(Daar issie dan! M’n backpack)

Dankbaarheid.

Tijdens mijn reis ben ik ontzettend ziek geworden, ik had namelijk wat verkeerds gegeten (hierbij zal ik jullie de details besparen ;-)). Door een arts en een paar verpleegkundigen ben ik geholpen, ik werd onderzocht en kreeg medicijnen. Op dat moment realiseerde ik me hoe blij je kan zijn met goede zorg. Ik was ze zo dankbaar!

Maar er zijn ontzettend veel andere dankbare momenten geweest tijdens mijn reis. Het viel me op dat de lokale bevolking ontzettend vriendelijk is. Niets was te veel gevraagd! Ze nemen je bijvoorbeeld graag een dagje mee om de omgeving te laten zien. Dat vond ik zo bijzonder! Dit had ik in Nederland nog nooit meegemaakt.

dsc01740

Je hebt niet veel nodig om gelukkig te zijn.

Geld maakt niet gelukkig. Dat geloof ik na deze reis écht. In Indonesië heerst er in sommige gebieden armoede. Maar desondanks waren de mensen blij, vrolijk en ontzettend gelukkig. Ik denk dat we hier in Nederland nog veel van kunnen leren!

De spinnen in Nederland zijn helemaal niet zo eng.

Ik gruwelde altijd van spinnen. Klein, zwart, harig. Alles was eng! Sinds Indonesië kijk minder snel op van die spinnen. Want ik ben zoveel vieze beestjes tegen gekomen daar! Grote spinnen, behaarde rupsen, kakkerlakken en schorpioenen.

dsc01169

Ook al spreek je de taal niet, een lach begrijpt iedereen.

Niet iedereen in Indonesië sprak Engels. En naast kleine, makkelijke woorden, spreek ik ook geen Indonesisch. Maar met een lach kom je zo ontzettend ver! Met een lach begrijpt iedereen wat je bedoeld, respect en vriendelijkheid.

We hebben het ontzettend goed in Nederland.

We hebben het écht ontzettend goed. Goede gezondheidszorg, een toilet (en geen gat in de grond!), een warme douche, een goede hygiëne, noem het maar op! We zijn stiekem best wel verwend.

dsc01675

Ik ben nog niet klaar met reizen.

En één ding wat zeker is: ik ben nog niet klaar met reizen. In mijn hoofd ben ik al zelfs al een beetje bezig met de volgende bestemming!

Wat hebben jullie geleerd van reizen?

Liefs,
Lydie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *