hearts-37308_640

Echte helden geven bloed

Vandaag eens een anders artikel dan normaal. Dit artikel gaat namelijk over het worden van een bloeddonor. Veel mensen vinden dit een eng onderwerp. Om dit te verbreken, wil ik hier graag openlijk over praten. Ik vind namelijk dat te weinig mensen bloeddonor zijn, terwijl ontzettend veel mensen hiermee geholpen kunnen worden. In dit artikel ga ik vertellen over wat donor zijn nou precies inhoudt, voor wie het geschikt is, wat voor levens je er mee kunt redden en waarom het ook gezond is voor jou zelf!

www.ikgeefbloed.nl

Wat is een bloeddonor?
Je bent een bloeddonor als je vrijwillig bloed afgeeft. Het bloed is bestemd voor patiënten, maar kan eventueel ook gebruikt worden voor het maken van medicijnen. Het bloed wordt afgenomen in een speciale bloedbank (deze bevindt zich meestal in het ziekenhuis). Vanuit daar wordt het bloed getest en bewerkt, voordat het naar de patiënt gaat. Je zult zelf nooit contact hebben met de patiënt.

Wie kan je er mee helpen?
Ontzettend veel patiënten kan je helpen met donorbloed. Denk bijvoorbeeld aan mensen die tijdens een verkeersongeluk veel bloed zijn verloren, vrouwen die tijdens een bevalling veel bloed verliezen, patiënten (dus ook kinderen) met kanker, et cetera.

SANQUI028DG_Campagnebanner_700x138px_extra-AF.indd

Waarom ben ik bloeddonor?
Eigenlijk ben ik bloeddonor om twee redenen. Tijdens mijn opleiding tot verpleegkundige ben ik veel patiënten tegengekomen die donorbloed nodig hadden. Hierdoor ben ik gaan beseffen dat je met donorbloed echt levens kan redden. Ook heeft mijn opa vaak bloed gekregen van donoren. Hij heeft een vorm van leukemie gehad. Hierdoor had hij donorbloed nodig om er weer bovenop te komen. Door het donorbloed kreeg hij meer energie. Ook dit heeft meegespeeld in het maken van mijn beslissing om bloeddonor te worden.

224769_3629188969276_33612163_n

Is het niet eng?
Wat eng? De naalden? Natuurlijk niet. Je voelt een heel klein prikje, meer niet. Denk eens aan de patiënten; zij hebben geen keus, jij wel. Probeer het eens, je zult zien dat het meevalt. Ook kunnen de medewerkers je gerust stellen.

En daarna dan? Voel je je niet ‘leeg’? Nee. Zorg ervoor dat je van te voren genoeg hebt gedronken en gegeten. Het kan zijn dat je in het begin je lichtelijk duizelig voelt. Maar dit trekt snel bij. De komende 12 uur is het verstandig om even geen alcohol te drinken en het iets rustiger aan te doen.

Hoe vaak mag je bloed geven en hoeveel bloed geef je dan?
Vrouwen mogen maximaal 3 keer per jaar bloed geven en mannen maximaal 5 keer per jaar. Het is afhankelijk van je bloedgroep hoe vaak je bloed mag geven. Bij een donatie geef je een halve liter bloed af en drie buisjes voor de testen.

SANQUI025DG_Banner_DWD_700x138px_02_GB.indd

Hoe snel maakt je lichaam het bloed weer aan?
Ons lichaam heeft één dag nodig om de verloren vloeistof (plasma) en witte bloedcellen te vervangen. Voor rode bloedlichaampjes verloopt dit proces trager; na zes tot acht weken heeft ons lichaam de afgenomen rode cellen weer aangemaakt.
Wist je trouwens dat dit proces gezond is? Je ververst als het ware je ‘oude’ bloed met ‘nieuw’ bloed!

Mag iedereen zomaar bloed afgeven?
Nee. Wanneer je jezelf aanmeld als donor moet je een vragenlijst naar eerlijkheid invullen. Hierin wordt bekeken of je geschikt bent als donor. Komt hier het antwoord ‘ja’ uit, gaan ze eerst je bloed onderzoeken. Het kan namelijk best zijn dat jij drager bent van het HIV virus zonder dat je het weet! Wanneer je bloed goed is, mag je gaan doneren. Echter blijf je voor iedere donatie een vragenlijst invullen en blijft je bloed gecontroleerd worden.
Ook moet je minimaal 50 kilo wegen en tussen de 18 en 65 jaar zijn.

SANQUI028DG_Campagnebanner_700x138px_extra-AF.indd

Hoe gaat zo’n bloedafname in zijn werking?
Als eerst moet je een vragenlijst invullen. Hier staan vragen op zoals; ben je in het buitenland geweest afgelopen periode? Ben je ziek geweest? Heb je antibiotica gebruikt? Et cetera. Hierna wordt je Hb (ijzergehalte in het bloed) geprikt (een klein prikje in je vinger) en wordt je bloeddruk gemeten. Dit moet in orde zijn anders mag je geen bloed doneren.
Als alles goed is, mag je plaats nemen in de donor stoel. Hier prikt een verpleegkundige in je ader, waardoor het bloed in het zakje stroomt. Wanneer het zakje (halve liter zak) vol is, gaat er een apparaat piepen. Dan haalt de verpleegkundige de naald uit je arm en ben je klaar. Je kan dan nog wat (gratis) eten en/of drinken om even bij te komen.

Hoe plan je een bloeddonatie in?
Je krijgt van Sanquin (de bloedbank) zelf een oproepkaart.
Werk je fulltime? Geen probleem. De bloedbanken zijn ook in de avond geopend. Het kost maar een uurtje van jou eigen tijd en je red er een hele hoop mensen mee. Voor jou maar even, voor de patiënt een heel leven.

bloed-doneren

Mijn eigen ervaring
Ik heb in totaal nu 2,5 liter bloed gegeven. En ik voel me ontzettend goed! Ik krijg een heel fijn en voldaan gevoel als ik weer een bloeddonatie erop heb zitten. Ook vind ik het fijn dat ze mijn bloed controleren, mijn Hb gehalte en bloeddruk. Zo kan ik voor mezelf in de gaten houden of alles goed gaat met mijn lichaam.

Enthousiast geworden? Wil je ook doneren? Kijk voor meer informatie op: www.ikgeefbloed.nl

Dit artikel is niet gesponsord. 

www.ikgeefbloed.nl

www.ikgeefbloed.nl

8 gedachtes over “Echte helden geven bloed

  1. Marc zegt:

    Als bloeddonor kan ik dit stuk natuurlijk ontzettend waarderen. Jullie maar ook ikzelf heb de impact van donorbloed gezien bij verschillende mensen, waaronder iemand met acute leukemie.

    Graag zou ik ook het belang van de volgende stap in donorschap onder ieders attentie willen brengen: stamcel donatie. De inpact voor alle partijen is misschien groter, voor jou als donor maar helemaal voor de ontvangende partij. Dit product is zo uniek dat het bijna een 1 op 1 match moet zijn. Misschien ben je dus wel de enige die zijn of haar leven kan redden…

    Kijk eens op http://www.sanquin.nl/donor/donatiesoort/stamcel/?desktop=true

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *