IMG_7998

Het geheim van een lang gelukkig en gezond leven

Wie wilt het nou niet? Een lang en gelukkig leven. Iets wat ik erg interessant vind en mij erg inspireert zijn de blue zones. De blue zones, ofwel blauwe gebieden zijn 5 gebieden op de wereld waar mensen langer, gelukkiger en gezonder leven. Vaak worden deze mensen boven de 100 jaar.

blauwe gebieden, 9 manieren om oud te worden, hoge levensverwachting,blue zones,gezondheidAls ik denk aan de blue zones, denk ik aan stammen. Mensen die diep in de rimboe leven en geen gebruik maken van vreemde geconserveerde middelen. Maar niks is minder waar, binnen 2 uur en 20 minuten heb je met het vliegtuig de eerste blue zone al bereikt. Dit is namelijk Sardinië.

In Sardinië leven de oudste mensen van de hele wereld. Respect voor de ouderen is hier ook één van de belangrijkste begrippen. Naast Sardinië is Ikaria ook een blauw gebied dat zich in Europa bevindt. Ikaria is een klein Grieks eiland. Mensen die in Ikaria leven hebben drie keer meer kans om een leeftijd van 90 jaar te bereiken dan de mensen in de VS. Ook is de kans op kanker 20% kleiner en komt er bijna geen dementie voor. Overige plaatsen waar de langs levende mensen op aarde wonen zijn Okinawa (Japan), Loma Linda (Californië) en Nicoya (Costa Rica).

IMG_8119Maar hoe kan het nou dat deze mensen langer en gelukkiger leven? De blue zones hebben in totaal 9 gemeenschappelijke kenmerken.

  1. Natuurlijke beweging. We weten het allemaal: sporten is gezond. Maar bessen zoeken in bossen, bananen plukken uit bomen en jagen op dieren zijn natuurlijke bewegingen. Mensen in de blue zones leven in een omgeving die hun constant stimuleert om te bewegen.
  2. Het hebben van een dagelijks doel. Uit onderzoek is gebleken dat het wakker worden en de dag ingaan met een dagelijks doel het leven kan verlengen met 7 jaar.
  3. Dagelijks een rustmoment nemen. Stress, iedereen kent het wel. Stress is in sommige momenten goed, maar het moet zeker niet doorslaan. Daarom hebben mensen in de blue zones dagelijks een rustmoment. Voor de een kan dit bidden zijn, voor de ander een uurtje relaxen of het doen van een dutje.
  4. De 80 % regel. Veel mensen zijn er goed in: je helemaal volstoppen met eten tot dat er niks meer bij kan. Mensen in de blue zones houden zich aan de 80% regel. Dit wilt zeggen dat ze zich maar voor 80% vol eten. Dit zorgt ervoor dat ze niet aankomen en dat het gewicht stabiel blijft.
  5. Het eten van bonen (sojabonen, tuinbonen, linzen, zwarte bonen, et cetera) is een dieet wat al honderden jaren bestaat. Vlees wordt amper gegeten in de blue zones.
  6. De mensen in de blue zones houden wel van een wijntje. Ze drinken 1 à 2 glazen per dag. Het is zelfs zo, dat deze wijndrinkers de niet drinkers overleven. Dit betreft alleen rode wijn. Positief puntje voor de wijndrinkers onder ons.
  7. Het geloof kan een streven zijn. Uit onderzoek is gebleken dat het geloof de levensverwachting kan laten toenemen van 4 tot 14 jaar.
  8. Mensen in de blue zones zetten hun geliefdes op de 1e plaats. Deze geliefdes kunnen hun levenspartner zijn, ouders, grootouders, kinderen, et cetera. Het inzetten voor je relatie kan de levensverwachting verhogen met 3 jaar.
  9. De juiste omgeving. Bepaalde factoren zoals roken, eenzaamheid, overgewicht en geluk kunnen besmettelijk zijn. Mensen in de blue zones leven in gebieden met positieve factoren, waardoor hun levensverwachting toeneemt.

Ik kan me voorstellen als je voldoet aan bovenstaande 9 punten je kans hebt op een gezonder en lang leven. Het belangrijkste punt is denk ik nummer 8, geliefdes. Ik zelf hecht ontzettend veel waarde aan mijn geliefdes, als deze mensen niet in mijn leven waren was mijn leven echt een stuk saaier geweest.

Maar toch denk ik dat er ook andere factoren meespelen. Ik woon bijvoorbeeld in een stad, er rijden hier duizenden auto’s. Duizenden auto’s betekent ontzettend veel luchtvervuiling. Wat ook echt niet bevorderlijk is voor de gezondheid van de mens.

IMG_8103Wat denk jij dat bijdraagt aan een lang gelukkig en gezond leven? En zou jij wel de leeftijd van 100 willen behalen?

 

bron

 

2 gedachtes over “Het geheim van een lang gelukkig en gezond leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *