eerste indruk 4

How to: Een goede eerste indruk?

Een eerste indruk maak je maar één keer. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen (onbewust) binnen 2-3 seconden al een oordeel over je hebben. Daarom is het van belang om een juiste indruk achter te laten. Vandaag een aantal tips!

Velen beginnen 1 februari met een nieuwe stage of een nieuwe studie. Maar een eerste indruk maak je ook op bijvoorbeeld een feestje, als je de eerste keer bij je nieuwe vlam thuis komt, et cetera. Zo zijn er nog vele situaties te verzinnen waar het belangrijk is om een goede eerste indruk achter te laten.

Mensen oordelen heel snel, vaak letten ze al op de kleinste dingetjes, zoals;
* Wat voor kleding draag je?
* Hoe is je houding?
* Hoe stel je jezelf voor?
* Heb je een stevige handdruk of niet?
* Zie je er verzorgt uit?

Het is altijd spannend als je ergens voor de eerste keer komt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om een goede eerste indruk achter te laten.

1. Lach en ben vriendelijk
Zet je mooiste glimlach op, maar lach wel oprecht! Je zult hiermee snel door de mand vallen wanneer je alleen lacht om het mee-lachen. Wanneer je lacht en vriendelijk bent, zul je merken dat je dit al gauw terug krijgt. Wanneer dit niet gebeurt (kan altijd natuurlijk) kan dit verschillende redenen hebben. Diegene kan bijvoorbeeld zijn dag niet hebben. Laat je niet door één persoon intimideren, maar blijf vriendelijk lachen.

 2. Zorg voor een open houding
Wanneer je afstandelijk in een ‘veilig’ hoekje van de kamer gaat staan terwijl je constant op je mobiel zit te kijken, zullen mensen niet snel op jou af komen. Je creëert hierdoor een gesloten houding, alsof je liever op dat moment op een andere plek zou zijn. Wanneer mensen zien dat je je best doet om je aan te sluiten, zullen mensen je sneller betrekken bij het gesprek en ook vragen naar jouw mening

3. Ben geïnteresseerd
Dit brengt ons gelijk bij het volgende punt. Ben geïnteresseerd, maar wederom ben oprecht. Ik persoonlijk vind het altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Begin dan eens bij de standaard vragen, zoals;

* Doe je momenteel ook een opleiding?
* Woon je hier in de buurt?
* Waar ken  jij ….. van?

eerste indrukWanneer je met iemand een gesprek bent begonnen, is het van belang om oogcontact te maken en te luisteren naar wat de ander zegt. Wanneer je een vraag stelt om een vraag te stellen, zodat je maar iets gezegd hebt, werkt dit snel averechts.

4. Geef complimentjes
Naast bovenstaande tips kan het een goed idee zijn om complimentjes te geven. Let daarbij wel op dat je niet gaat slijmen en daarnaast dat je niet meteen een complimentje terug verwacht. Het hoeven niet altijd complimentjes te zijn over het uiterlijk. Dit kan ook bijvoorbeeld zijn;

* Goh, wat kan jij interessant vertellen.
* Jouw werk lijkt me nu echt interessant.

5. Een goede afsluiter
Als laatste wil ik meegeven dat naast dat het erg belangrijk is om ‘goed’ te beginnen, het erg belangrijk is om ‘goed’ te eindigen. Dit kan zijn aan het eind van de avond als je naar huis gaat, maar dit kan ook al op het moment dat je op een feestje of een netwerkborrel besluit om met iemand anders te gaan praten. Je hoeft immers niet de hele avond met een en dezelfde persoon te praten. Je hebt verschillende manieren om goed af te sluiten. Bijvoorbeeld met een compliment, het aanreiken van je visitekaartje, een volgende date/afspraak voor te stellen of een goede stevige hand.

Zoals ik al aangaf kun je op veel plekken een eerste indruk achter laten. Deze vijf tips kun je bij vrijwel alle situaties gebruiken. Naast deze tips is het ook wel eens interessant om na te gaan of jijzelf wel eens te snel een oordeel over iemand velt. Misschien heb je de volgende keer wanneer je een nieuw persoon ontmoet dan wel iets aan mijn tips.

Wat vind jij belangrijk bij het achterlaten van een eerste indruk?

Veel liefs,

Denise

3 gedachtes over “How to: Een goede eerste indruk?

  1. jeapiebel zegt:

    Als je lacht zoals ik zie op de foto boven heb je iedereen te pakken. Complimenten vergeten wij vaak maar is echt zeker belangrijk. Goede tips en post is dit. En oprecht geinteresseerd, dat kunnen we ook niet vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *