10397170_10202336159666279_5760434786089655533_o

Ik ben geslaagd!

Yes! Deze week heb ik het verlossende antwoord gekregen: ik ben geslaagd voor de opleiding HBO-verpleegkunde. De titel ‘Bachelor of Nursing’ heb ik in de pocket. Maar wat heb ik hier allemaal voor moeten doen? Vandaag vertel ik jullie mijn ervaringen over de opleiding verpleegkunde.

MBO-VERPLEEGKUNDE

2010 begon ik met de opleiding MBO- verpleegkunde. Als je begint met de opleiding (zowel op MBO als op HBO) loop je veel stages.

Gehandicaptenzorg.

Mijn eerste stage heb ik gelopen in de gehandicaptenzorg. Hier liep ik in totaal 9 weken stage. Leuk voor 9 weken, maar ik merkte al snel dat werken met mensen met een verstandelijke beperking niet was waar ik me op zou willen gaan richten.

Verpleegtechnische vaardigheden

In het eerste leerjaar van mijn MBO studie begonnen we met verpleegtechnische vaardigheden. Deze hadden voornamelijk betrekking op persoonlijke zorg, zoals bijvoorbeeld het verzorgen van mensen. Hoe hoger je leerjaar, hoe meer verpleegtechnische vaardigheden je aangeleerd krijgt. Op het einde houdt je je voornamelijk bezig met infusen en bloed prikken.

Naamloos

(4 jaar geleden)

Ziekenhuis

Het 2e leerjaar ging ik stage lopen in het ziekenhuis op afdeling Neurologie. Hierbij heb ik veel verschillende ziekte beelden voorbij zien komen, zoals MS en beroertes. Ik liep stage op een leerwerkplek. Dit houdt in dat ik samen met medestudenten de afdeling runde. Hartstikke leuk en gezellig dus! Maar nog steeds niet mijn droom beroep.

Verpleegtehuis

De fysiek zwaarste stage ooit. Wat heb ik hier op en neer gerend! Ik ben zelf rond de 5 kilo afgevallen. Deze stage vond ik erg zwaar. De werkdruk lag ontzettend hoog. Zelf zou ik niet in een verpleegtehuis kunnen werken. Ik vind dat de bewoners té weinig aandacht krijgt, puur vanwege de lage bezetting. Ontzettend jammer!

PAAZ (psychiatrische afdeling algemeen ziekenhuis)

Na het derde leerjaar twijfelde ik of verpleegkunde wel iets was voor mij. Ik ben begonnen met het bezoeken van open dagen op verschillende hogescholen. Maar toen werd ik door een fout van school geplaatst in de psychiatrie (stage dan!). Er ging een wereld voor me open! Ik vond het zó ontzettend interessant en leuk. Dit maakte voor mij de doorslag om HBO- verpleegkunde te gaan studeren.

Geslaagd als MBO- VERPLEEGKUNDIGE

In 2014 ben ik geslaagd als verpleegkundige niveau 4. Ik vond het persoonlijk geen moeilijke opleiding. Alhoewel de stages wel erg zwaar en heftig konden zijn. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met de dood en zeer ernstig zieke patiënten.

10397170_10202336159666279_5760434786089655533_o

HBO- VERPLEEGKUNDE

In september 2014 begon ik aan de opleiding HBO- verpleegkunde. Ik vond het best spannend. Was het niveau niet te hoog? Zou ik alles wel kunnen halen?

Eerste jaar

Het eerste halfjaar begon ik in een klas met allemaal MBO-verpleegkundigen. Het eerste leerjaar werd ons aangeleerd om te ‘denken’ als een HBO-er. We kregen tentamens en we voerden onderzoeken uit. Het viel me allemaal ontzettend mee! Ik vond het erg leuk en ik had een super gezellige klas. Het tweede halfjaar volgde ik een minor. Ik koos voor  de minor ‘AGZ’ (algemene gezondheidszorg). Dit om mijn algemene lichamelijke  kennis meer te verbreden.

Tweede jaar

Het eerste half jaar ging ik stage lopen in een TBS-kliniek. Een erg bijzondere ervaring! Ik heb een super fijne tijd gehad. Ik werkte in een ontzettend hecht en warm team, waardoor ik me erg welkom voelde. Echter merkte ik wel dat werken in een TBS-kliniek niet mijn voorkeur heeft. Puur omdat het zien van verbetering erg langzaam loopt. Deze stage is mij goed afgegaan en daarom heb ik twee niveau’s in één stage kunnen behalen. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik mijn opleiding in twee jaar kon afronden in plaats van twee en half jaar.

Het tweede halfjaar heb ik een afstudeeronderzoek verricht. Dit afstudeer onderzoek ging over zelforganiserende teams in de forensische psychiatrie. Dit deed ik samen met een vriendinnetje, waardoor de tijd ook snel voorbij vloog.

13521911_930383327071204_3412266070477270396_n

6 jaar geleden begon ik met verpleegkunde. 6 jaar later sta ik met 2 diploma’s in mijn hand. Hier ben ik trots op!

Maar verpleegkunde is toch alleen maar billen wassen?

Nee! Nee! Nee! Dat is het zeker niet! Verpleegkunde is véél meer dan dat. Wist je zelfs dat je kan werken als verpleegkundige op het vliegveld of bij de Efteling? Hier werk je bij de EHBO. Als je gaat werken in een verpleegtehuis is de kans inderdaad groter dat je ‘billen gaat wassen’. Maar er komt veel meer bij kijken: sociaal contact, overleggen met artsen en verpleegtechnische vaardigheden. Als je gaat werken in de psychiatrie zul je op andere vlakken moeten functioneren in plaats van het geven van persoonlijke zorg.

Veel liefs,
Lydie

Een gedachte over “Ik ben geslaagd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *