My Snapchatstory: kaakchirurg

My Snapchatstory: Kaakchirurg

My Snapchatstory een nieuwe serie die je in de toekomst nog vaker kunt verwachten op Deserve Today. Het is een soort van vlog alleen dan in fotovorm. In deze Snapchatstory vertel ik, Denise, hoe mijn laatste verstandskies eruit is gehaald. Ben je gevoelig hiervoor of ben jij bang voor je eigen toekomstige ingreep? Dan raad ik je aan om dit artikel over te slaan. Er staan mogelijke zaken in die jij als eng kan ervaren. Vandaag deel ik mijn ervaring en daarnaast nog enkele tips.

Vrijdag 20 november 2016 was het zo ver. Mijn laatste verstandskies ging eruit. Ik heb het geluk dat ik in totaal drie verstandskiezen had. Echter, helaas zijn mijn kaken te klein om de verstandskiezen te laten zitten. Mijn kaak zou zo klein zijn dat mijn verstandskiezen tegen mijn achterste kiezen zouden gaan schuren. Dit zou gaatjes kunnen veroorzaken of nog erger ontstekingen. Om dit te kunnen voorkomen liet ik mijn verstandskiezen er ruim op tijd uit halen.

Op 16 januari eerder in dit jaar zijn mijn eerste twee verstandskiezen eruit gehaald. Aangezien we er zo vroeg bij waren en mijn verstandskiezen nog niet doorkwamen, moest ik mijn kiezen eruit laten snijden. Ja, I know eng…

1

1. Vóór de ingreep
Om 9.15 vertrok ik met mijn moeder richting het ziekenhuis. Ik had namelijk om 9.45 uur de afspraak staan. Zoals je ziet kan ik hier nog lachen. Ikzelf kan wel zien dat ik best wel gespannen was. Ter voorbereiding heb ik mij afgespoeld onder de douche. Ik ben rustig aan mijn make-up gaan aanbrengen. Hierbij heb ik alleen mascara aan de bovenkant aangebracht (dit om het uitlopen van de mascara zo veel mogelijk te kunnen voorkomen). Toen heb ik mijn haren ingevlochten, zodat ze niet in de weg zouden zitten en zodat ik hier de hele dag niet meer naar om  hoefde te kijken. Toen ben ik goed gaan ontbijten. Het kan natuurlijk zijn dat je veel last krijgt en een hele tijd geen zin hebt in eten. Dit is heel belangrijk dus. Als laatste heb ik zorgvuldig mijn tanden gepoetst. Ook wel fijn voor de kaakchirurg. Zorg altijd dat er iemand met je mee gaat en je brengt.

2

2. In de wachtkamer
Ja, daar zit je dan, in de wachtkamer. Teruggaan kan niet meer, zo voelde het ook echt voor mij op dat moment. Ik ben nog een keer naar het toilet geweest. Daarnaast heb ik het advies van een vriendin opgevolgd om me zo veel mogelijk te focussen op mijn ademhaling. Diep in, drie seconden vasthouden en rustig uitademen. Aan de ene kant was ik heel gespannen, maar aan de andere kant was ik erg rustig. Erger dan de vorige ingreep kon het namelijk niet worden. Deze keer hoefde er namelijk alleen een bovenkies uit. Hier heb je in het algemeen veel minder last van.

3

3. Na de ingreep
Ik heb de ingreep overleefd! De ingreep was nog vrij heftig geweest aangezien ik te weinig verdoving had toegediend gekregen. Ze hebben toen snel verdoving bij gespoten en vervolgens de kies eruit kunnen halen. Toen hebben ze de wond dichtgenaaid en kreeg ik een blok ijs om mijn wang goed te kunnen koelen. Tevens kreeg ik een gaasje die ik moest klemmen tussen mijn kaken. Koel de wang en houd het gaasje minstens een half uur in je mond. Je hebt hier later alleen maar profijt van! Zoals je op de foto kunt zien, heb ik erg waterige ogen, maar wat was ik opgelucht. Ik was toen nog verdoofd dus ik had gelukkig geen pijn. Ik had alleen een erg stijve wang en het gevoel alsof er iets zwaars aan hangt. Dit voelde de vorige keer ook zo.

4

4. Informatie lezen en het eerste eten binnen krijgen
Na de ingreep krijg je een informatieboekje mee met hoe je het beste kunt handelen ná de ingreep. Zo mag ik bijvoorbeeld de komende tijd mijn mond niet spoelen, niet roken (wat ik overigens niet doe) en nog een aantal zaken. Lees dit boekje zorgvuldig voordat je dingen doet die niet aan te raden zijn. Tijdens het lezen van het boekje heb ik wat vla gegeten. Het is het verstandigst om gewoon vast voedsel te eten om de kaak in beweging te houden. Ik had echter geen honger en in vla heb ik altijd zin. Dus nam ik een bakje vla. Ik kan zeker aanraden om gewoon een boterhammetje te eten met je favoriete beleg. Dit zal je kaak ontzettend goed doen. Eet je de komende dagen alleen vla, appelmoes en soep dan krijg je alleen maar meer last.

5

5. De verdoving begon uit te werken
Rond 12 uur ging mijn verdoving uitwerken. Ik was erg bang dat ik erg veel pijn ging krijgen. Dit was namelijk de vorige keer ook zo. Echter, toen hebben ze onder andere bot moeten weg boren aangezien mijn onderste kies er niet uit kwam. Vervolgens had ik een ontzettende hamsterwang en heb ik 6 dagen moeten bijkomen. Het gevoel van een stijve, zware kaak werd steeds iets erger. Maar echte pijn bleef weg.

6

6. But I’m feeling fine
Hier was de verdoving echt uitgewerkt. Ik kon het bijna niet geloven, maar ik had nauwelijks pijn. Ik was steeds huiverig dat de pijn nog zou komen. Ik had namelijk nog één paracetamol gepakt om de echte pijn tegen te gaan. Na dit pilletje en voor deze foto heb ik even een dutje gedaan, dit deed me ook erg goed. Zoals je ziet kan ik gewoon lachen, wel ben ik een beetje afwezig. Maar ik was erg tevreden en opgelucht, want ik was er namelijk af! Nooit meer te maken met verstandskiezen, heerlijk.

7

7. Boterham met stroop en kaas
Om mijn kaak in beweging te brengen heb ik een boterham gegeten met stroop en kaas. Ik heb ooit gehoord dat dit een typisch Limburgse combinatie is. Heb je dit nog nooit gegeten dan verplicht ik je om dit eens te proberen. Ik heb langer dan normaal gedaan over de boterham, maar na de boterham voelde ik me ineens zo goed. Hierna heb ik weer een dutje gedaan.

8

8. Vijf uur na de ingreep
Ik heb lekker de hele dag op de bank bij de televisie gezeten/gelegen en uitgerust. Een lekker rustig bijkomdagje onder dit lekkere kleed. Vijf uur na de ingreep had ik nog steeds geen last. Ik heb toen ook geen paracetamol meer genomen, dit was namelijk niet nodig. Ik had wel nog een beetje een zware wang, maar vergat soms zelfs dat ik de ingreep had gehad. Als ik een WhatsApp kreeg hoe het met me ging was het van; Oh ja! Daarom ben ik zo kapot.

9

9. Met uiterste concentratie de eerste keer poetsen
Naast het in beweging houden van je kaak is het schoon houden van de wond één van de belangrijkste dingen die je moet doen na een bezoek bij de kaakchirurg. Mij was de vorige keer aangeraden om met de elektrische tandenborstel gewoon over de wond heen te gaan. Natuurlijk niet zoals normaal, maar door de borstel op een zachtere stand (mocht jouw tandenborstel dat hebben) te zetten en deze op de wond te houden, zorg je ervoor dat de wond ook goed schoon wordt. Hierbij kan het zijn dat de wond een beetje bloed, dit is niet erg. Gaat de wond erg bloeden? Dan kun je nog even een gaasje tussen je kaken klemmen om het bloeden te stoppen. Ik borstelde hier met uiterste concentratie mijn tanden. Dit ging vrij makkelijk. Denk eraan dat je je mond niet mag spoelen na het poetsen!

10

10. The day after…
De nacht na de ingreep heb ik vrij goed geslapen. Wel was ik vroeg wakker aangezien mijn kaak weer een stuk stijver was. Ik ben toen rustig opgestaan en heb weer een boterham gegeten. Dit ging een stuk langzamer dan de dag ervoor. Na een paar uurtjes en voldoende met mijn kaak te bewegen (eten haha!) nam de stijfheid weer af.

Al met al is deze ingreep heel erg meegevallen! Dus hopelijk ben jij hierdoor minder gespannen, mocht je ook binnenkort een gelijke ingreep hebben. Ik zal nog een aantal tips hieronder opsommen:

 • Ontbijt goed;
 • Blijf na de ingreep voornamelijk vast voedsel eten;
 • Houd de wond goed schoon;
 • Zorg ervoor dat je haren niet in de weg zitten, kun je niet invlechten maak dan gewoon een staart of een vlecht;
 • Maak je niet te druk, je kunt toch niet meer terug;
 • Probeer eraan te denken dat de kaakchirurg dit erg vaak doet en dus een ervaren dokter is. Hij weet waar hij mee bezig is;
 • Focus op je ademhaling;
 • Zorg er voor dat er iemand bij je is die je 100% vertrouwd en op je gemak voelt;
 • Als je moet huilen, huil dan gewoon, dat haalt de spanning weg;
 • Zorg ervoor dat je gebracht en gehaald wordt;
 • Houd de dag zelf en de dagen erna een beetje vrij;
 • Zorg ervoor dat je bezoek hebt, dan voel je je meestal een stuk beter en heb je afleiding.

Hopelijk vonden jullie het eerste deel van de serie My Snapchatstory leuk. Hopelijk kunnen jullie hier zelf nog wat uithalen.

Hebben jij nog al je verstandskiezen?

Liefs,

Denise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *