2016-07 diploma uitreiking Zuyd CM -Sittard

Redenen waarom ik niet ben gaan doorstuderen

Weken terug schreef ik een artikel over redenen om te gaan doorstuderen. Vandaag schrijf ik over de redenen waarom ik niet ben gaan doorstuderen. Ben je benieuwd, kijk dan snel verder.

Heb je het artikel met redenen om door te studeren gemist? Lees die dan zeker eventjes eerst, misschien wel een goede volgorde. In dit artikel noemde ik al dat ik ontzettend heb getwijfeld of ik zou gaan doorstuderen ja of nee. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om dit niet te doen. De redenen hiervoor zal ik hieronder met jullie doornemen.

Let op! Dit zijn mijn redenen (en wellicht mogelijke redenen voor jou), maar dit hoeft dus niet voor jou te spreken. Laat dit artikel dan ook niet automatisch voor jou betekenen dat je niet meer verder gaat naar het hbo of de universiteit.

1. Het is duur

Doorstuderen kost geld, veel geld. Voor mij zou het naast het betalen van het collegegeld, ook het reizen met het openbaar vervoer zijn (gelukkig wel met een Daluren abonnement van de NS) en misschien ook wel de kosten van het op kamers gaan, want in mijn geval ligt de universiteit niet om de hoek. Mits je zeer zeker bent van je master en het ook graag wilt, moet je deze kosten als investering zien. Een investering in jouw toekomst.

2. Het is ontzettend veel

Naast dat het duur is, is het zo dat er ontzettend veel op je bordje komt. Vaak hoor ik dat de overgang groot is en veel verschilt met een vorige opleiding. En dat er daarnaast geen tijd is om te wennen aan het nieuwe niveau, want je moet meteen vol aan de bak. Ergens ook heel goed natuurlijk, want zo blijven de echte doorbijters over. Ik was er niet zeker van of ik op dit moment klaar was voor deze overstap. Gelukkig betekent het niet dat ik nooit meer een master kan gaan doen wanneer ik het nu niet doe.

2016-07 diploma uitreiking Zuyd CM -Sittard

3. Wil ik het wel echt?

Was voor mij een master behalen iets wat ik echt wilde? Nee, in principe niet. Je hebt me er dan ook nooit echt over gehoord tot het laatste jaar van mijn studie. Dit kwam omdat mijn vriend een master ging doen en ik steeds meer mensen om mij heen had die ook aan het twijfelen waren. Zeker omdat het een grote investering is, wil ik eerst zeker zijn van dat ik het écht wil voordat ik mijn spaargeld en tijd erin steek. Klinkt misschien een beetje makkelijk gezegd, maar hier is natuurlijk maanden aan twijfels aan vooraf gegaan.

4. Wat heb ik er uiteindelijk aan?

Nog een zeeer belangrijke vraag. Wat heb ik er eigenlijk aan als ik nog een master ga doen? Dit heb ik ook besproken in het vorige artikel. Hierin heb ik ook genoemd dat het behalen van een master geen garantie is voor de toekomst. Misschien heb ik wel helemaal niet eerder een baan, een betere functie, een hoger salaris, et cetera? Natuurlijk kan je vooraf nooit weten wat het oplevert. Voor mij was dat toch een grote overweging.

5. Klaar voor de volgende stap

Als laatste overweging heb ik dat ik klaar ben voor de volgende stap. Ik heb gestudeerd om een mooie baan te kunnen krijgen. Wanneer ik een goede baan heb weten te bemachtigen, kan ik alles wat ik heb – en nog niet heb geleerd gaan toepassen. Erg fijn, want ik ben nogal een praktisch persoon. Daarnaast is het zo wanneer je werkt er ook meer geld in het laatje komt en ik lekker op mezelf kan. Hier heb ik ook ontzettend veel zin in!

Of ik ooit nog een master ga doen, dat weet ik niet. Gelukkig kán het altijd nog. Het is helemaal niet zo dat omdat ik het nu niet doe dat ik het nooit meer ga doen. Ik heb voor mezelf de knoop doorgehakt en we zullen zien waar ik uiteindelijk terecht kom. Met of zonder master.

Nogmaals, ben jij sterk aan het nadenken om een master (of een hbo-studie) te gaan doen? Laat je dan zeker niet door mijn overwegingen overhalen om het niet te gaan doen. Ga je lekker oriënteren en krijg je er zin in? Dan zou ik het gewoon eens gaan proberen, veel succes :-).

Liefs,

Denise

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *