Processed with VSCO with t1 preset

Tips tegen stress

Vrijwel iedereen ervaart weleens stress. Stress voor een belangrijke deadline, vakantiestress, stress voor het maken van een moeilijke beslissing, et cetera. Eigenlijk ben ik best een stresskip. Hierdoor heb ik wel veel handige dingen geleerd die helpen de stress te verminderen!

IMG_20160131_113634

Slapen.

Soms loopt mijn hoofd zó over dat ik het gewoon niet meer overzie. Bijvoorbeeld bij een belangrijk verslag. Er komt geen woord meer op papier. Ik weet niet hoe ik moet staan of zitten, ik voel me op zo’n moment gewoon echt ontzettend onrustig. De beste tip hierbij is: ga even slapen. Als ik ga slapen tijdens momenten van stress wordt mijn hoofd even helemaal leeg gemaakt. Ik kan mezelf goed voorstellen dat dit niet bij iedereen werkt. Probeer het eens uit zou ik zeggen! Ik slaap dan meestal een half uurtje.

Sporten.

Net zoals slapen, kan sporten je hoofd helemaal leeg maken. Heb jij het psychisch druk op je werk? Dan vind je vaak je ontspanning in fysieke activiteiten, zoals sport. Heb jij het fysiek druk op je werk? Dan vind je vaak je ontspanning in rustige activiteiten, zoals het lezen van een boek of het kijken naar een serie.

Ontspanningsoefeningen.

Wanneer je een toets moet maken, of een presentatie hebt, heb je geen tijd voor te slapen of te sporten. Wat dan eventueel kan helpen zijn ontspanningsoefeningen. Ademhaling is hierbij erg belangrijk! Deze ademhaling heeft betrekking tot de buikademhaling. Maak je rug recht, adem in door je neus en adem uit door je mond. Het is belangrijk dat je diep ademhaalt (dus naar de buik) en niet oppervlakkig.

Doelen opschrijven.

Heb je zo ontzettend veel taken dat je de bomen door het bos niet meer ziet? Schrijf je taken op! Maak een ‘to-do list’. Als je taken hebt uitgevoerd, streep deze dan door. Dit geeft mij altijd een erg opgelucht gevoel.

Je hoofd op andere zaken focussen.

Iets wat ik erg moeilijk vind tijdens momenten van stress is mijn hoofd op iets anders focussen. Bijvoorbeeld een half uurtje thee drinken met je moeder, of even lekker hobbyen. Dit zorgt ervoor dat je mind op iets anders gefocust wordt en (je net zoals bij slapen en sporten) je hoofd leeg maakt.

IMG_20151221_173248

Reflecteren.

Wat ook een goede (maar een beetje zweverige) is, is reflecteren. Ga bij jezelf na; waar komt de stress vandaan? Wat kan ik er aandoen om deze stress te verminderen? Moet ik met iemand erover praten? Of moeten er andere acties genomen worden?

Wat zijn jouw tips tegen stress?

Liefs, Lydie

4 gedachtes over “Tips tegen stress

  1. Loene zegt:

    Goeje tips, Lydie! Ik heb zelfs zó vaak stress… meestal ook om een toets of een bericht dat nog niet gemaakt is voor de site én ik niet zeker weet of mensen überhaupt m’n blog leuk vinden. Meestal als ik over dit soort dingen loop te stressen, dan komt er net zoals ik bij jouw net lees, niks op papier. Ehm, ik bedoel: in WordPress… 😉
    Ik ga je tips zeker weten meenemen, en zal ze ook proberen! Sporten doe ik al, maar ontspanningsoefeningen heb ik nog nooit gedaan. Word misschien dan tóch wel écht eens tijd dat ik juist dat ga proberen! ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *