verkoudheid

Tips tegen verkoudheid

Ja het is weer de tijd van het jaar dat heel veel mensen last hebben van verkoudheid en de deur niet verlaten zonder drie pakjes zakdoeken. Vandaag een aantal tips om de verkoudheid iets dragelijker te maken.

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus die zich verspreid door bijvoorbeeld hoesten of via handen. Zeker als je een lage weerstand hebt, is er een grotere kans dat je dit virus oploopt en dus verkouden wordt. Denk hierbij aan klachten, zoals een loopneus, hoesten, pijn aan de keel, het hoofd en aan de oren.Zeker bij sterk veranderend weer kun je hier meer last van hebben.

It runs in the family… Ja in mijn familie is er altijd wel iemand die verkouden is. Of het nu zomer, winter, herfst of lente is. Hieronder een aantal tips en trics die ik en de rest van de familie graag gebruikt wanneer we weer eens verkouden zijn.

Neem zakdoekjes mee
Wat is er erger dan verkouden zijn en je neus niet kunnen snuiten? Het irriteert jezelf, maar wellicht ook mensen om je heen wanneer je je neus niet kunt snuiten. Zorg dus dat je altijd zakdoekjes bij de hand hebt. Ook is het fijn als je tijdens bijvoorbeeld een toets dé persoon bent die iemand anders met een verstopte neus kan uithelpen. Dus niet alleen voor jezelf, maar ook voor mensen om je heen kan deze tip van pas zijn. Tegenwoordig zijn er een hele hoop varianten; extra zacht voor de huid, met een geurtje of een katoenen zakdoek uit de la van je vader. Als je in ieder geval maar wat bij de hand hebt.

Drink voldoende water
Wie kent het, je bent verkouden en op een gegeven moment krijg je ook ontzettende hoofdpijn? Ja, je hebt wellicht te weinig gedronken. Zorg ervoor dat je, zeker wanneer je verkouden bent, goed gehydrateerd blijft. Dit voorkomt dat je uitgedroogd raakt en er hoofdpijn ontstaat. Twee liter water is aan te raden.

Neusdruppels of neusspray
Je kunt neusdruppels of neusspray gebruiken wanneer je neus erg verstop is. Hiermee zorg je ervoor dat het slijmvlies in je neus dunner wordt, wat het ademen weer wat makkelijker maakt. Je kunt deze bij bijvoorbeeld de drogist of de apotheek kopen. Echter, je kunt deze heel eenvoudig zelf maken. Kook wat water en voeg aan één glas één theelepel zout toe. Laat het in zijn geheel afkoelen voor gebruik. Je kunt dit met behulp van een pipetje in de neus aanbrengen of je kunt een beetje water in je handen nemen en dit voorzichtig opsnuiven.

verkoudheidStomen, stomen, stomen
Stomen is ook een zeer effectieve manier om het ademen wat eenvoudiger te maken. door de hete lucht in te ademen, brengt je je slijmvliezen tot rust. Je kunt hiervoor een stomer gebruiken, maar je kunt ook een pannetje gebruiken en een handdoek over je hoofd te slaan. Ikzelf prefereer een stomer, maar deze dien je natuurlijk wel in huis te hebben dan. In het hete water kun je, als je dit prettig vindt, methol of kamille toevoegen.

Smeer je neus in
Van al het snuiten, kun je een droge neus krijgen. Ten eerste is dit zeer vervelend aangezien je het liefste je neus niet meer snuit (onmogelijk). Ten tweede zien de velletjes en de roodheid om de neus er niet erg mooi uit. Om dit te voorkomen is het verstandig je neus een aantal keer per dag in te smeren met bijvoorbeeld vaseline of andere lippenbalsem. Gebruik dan wel eentje zonder een kleurtje. Wil je een nog effectiever middeltje? Gebruik dan kokos- of arganolie. Bij het regelmatig invetten van de huid rondom je neus, voorkom je velletjes of roodheid.

Schone handen
Een grote kans is dat je bent besmet doordat je iemand de hand hebt geschud die het virus bij zich droeg. Tevens kan dit ook via voorwerpen. Het is daarom van belang dat je regelmatig je handen wast om verdere besmetting te voorkomen. Voor jezelf, maar ook voor een ander.

Pak voldoende rust en zorg voor voldoende slaap
Het kan zijn dat je weerstand is verlaagd door bijvoorbeeld stress en/of spanning. Zorg dus dat deze factoren dusdanig worden afgewisseld met rust, zodat deze je weerstand niet kunnen aantasten.

Zet ’s avonds gesneden uien naast je bed
Een (g)oude tip die al generaties in mijn familie wordt gebruikt, is om bij het slapen een gesneden ui naast je bed te zetten. Dit maakt je luchtwegen wat vrijer, zodat het benauwde gevoel eerder weggaat. Bang dat je last krijgt van de stank? Geen zorgen, jij ruikt toch vrij weinig met een verstopte neus.

Pijnstiller
Veel mensen, waaronder ik, zijn niet gek op pijnstillers. Mochten alle bovenstaande tips niet helpen, probeer eens een pijnstiller als een paracetamol. Probeer er niet aan te wennen om te snel een pijnstiller te pakken. Dan kan een paracetamol voor één keer vrij weinig kwaad.

Vitamientjes
Grote kans dat je verkouden bent doordat je weerstand niet optimaal is. Eet voldoende fruit en groente om zo veel vitaminen binnen te krijgen. Dit zorgt ervoor dat je weerstand weer wordt aangevuld. Daarnaast is het natuurlijk ontzettend lekker om bijvoorbeeld een gezonde (fruit) salade te maken.

Hopelijk voel je je met mijn bovenstaande tips snel weer een stuk beter.

Heel veel beterschap en liefs van Denise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *