Processed with VSCOcam with a4 preset

Tips voor het overleven van een zware stage

Stage, iets waar vele studenten mee in aanraking komen. Zelf ben ik (Lydie) momenteel bezig met mijn 5e verpleegkunde stage. Ik heb op verschillende gebieden stage gelopen; fysiek zwaar, mentaal zwaar, een leuk team, een minder leuk team, et cetera. Ik heb dus behoorlijk wat ervaring! Momenteel loop ik stage in een TBS-kliniek. Benieuwd naar mijn tips? Lees dan snel verder.

Verpleegkunde is een vrij praktische opleiding, hierdoor bestaat de opleiding uit verschillende stages. Ik heb zelf stage gelopen bij de gehandicapten zorg, het ziekenhuis, het verpleegtehuis, de acute psychiatrie en momenteel loop ik sta in een TBS-kliniek. Lekker divers dus! Ik heb eerst 4 stages gelopen tijdens mijn opleiding tot MBO-verpleegkundige en nu loop ik stage voor de opleiding HBO-verpleegkunde.

Fysiek zware stage. Mijn stage in het verpleegtehuis was fysiek ontzettend zwaar. Ik rende letterlijk van 7 tot 16:00 uur heen en weer. Ik ben hierdoor heel wat kilootjes (onbewust) kwijt geraakt. Ik denk dat ik in totaal zo’n 7 kilo ben afgevallen. S’avonds lag ik met kramp in mijn benen in bed. Niet fijn! Iets wat belangrijk is: rust. Rust voor je lichaam. Na stage viel ik gelijk in slaap op de bank, mijn ouders moesten moeite doen om mij wakker te maken voor het eten. Het is erg belangrijk om je lichaam deze rust ook te gunnen. En verwen jezelf ook met een ontspanmoment, bijvoorbeeld met een lekker masker of massage (kijk je vriend lief aan!). Ook is goede voeding belangrijk, dit omdat je fysiek zo in de weer bent.

Mentaal zware stage. Mijn psychiatrie (PAAZ-gesloten afdeling en TBS) zijn minder fysiek zwaar, maar mentaal een stuk zwaarder. Je hoort heftige verhalen die patiënten hebben meegemaakt of je wordt de grond ingeboord. Als je stage mentaal zwaar is, is het belangrijk dat je jezelf goed kan afschakelen als je thuiskomt. Gelukkig ben ik zelf hier gedurende der tijd goed in geworden. Wat bij mij goed helpt is leuke dingen inplannen. Maar ook: praat erover. Dit laatste is ontzettend belangrijk! Praat met collega’s of lucht je hart bij een vriendin. Ook kan het helpen om je gevoelens op papier te omschrijven.

notepad-771599_960_720

Geen leuke collega’s/geen leuk team. Soms heb je pech en kom je in een minder leuk team. Vaak twijfelen stagiaires of het aan hun ligt. Logisch, maar besef je goed dat een team je kan maken of kraken. Ik heb ontzettend gemene collega’s tegenover me gehad. En geloof me: ik ben verder gekomen dan dat hun ooit zouden dromen. Geeft iemand aan dat dit niks voor jou is? En vind jij dit wel écht iets voor jou? Laat je niet andere dingen wijsmaken. Ook hier is het belangrijk dat je er over praat en gevoelens deelt met anderen. Met je begeleider van school, je vriend, ouders of vriendinnen.

Opdrachten en beoordeling. De twee puntjes waar ik meestal erg zenuwachtig van word. Als perfectionist zijnde wil ik het beste uit mezelf halen. Hierbij heb ik geleerd niet door te slaan. Begin op tijd en stel doelen voor jezelf op. Wees vooral ook realistisch. Als eerstejaars kun je simpel weg niet functioneren als gediplomeerde.

Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben gehad. Besef ook goed dat een stage meestal ontzettend leuk en leerzaam is. Ik wens jullie een ontzettend fijne en leerzame stage toe!

Liefs,

Lydie

 

12 gedachtes over “Tips voor het overleven van een zware stage

 1. jeapiebel zegt:

  Het beste uit jezelf halen is zeker een goede instelling, maar zoals je zegt het moet nooit doorslaan. Ik denk dat je best wel sterk in je schoenen moet staan en goed beseffen waarom loop je stage. Zeker van zware dingen en moeilijkheden kan je het beste leren.

 2. Loene zegt:

  Poeh ja! Ik heb ook heel erg veel ervaring met gemene en rot collega’s…! Vre-se-lijk! Ik heb zelfs al eens gehad dat hun gingen bellen naar school en mij zwart gingen lopen praten. Ach ja, het is niet anders. Ik heb wél geleerd naar kapster worden, niet mijn ding is. Ik moet wel toegeven dat ik ook altijd erg moe ben, dus viel ik vaak ook al in slaap als ik thuis kwam. ♡

  • Lydie zegt:
   Lydie

   Ah wat vervelend voor je dat je zo’n gemene collega’s hebt gehad. Echt oneerlijk!
   En inderdaad, door stage’s kan je er ook achter komen dat bepaalde beroepen je niet (of juist wel) liggen!

 3. Jolet zegt:

  Handige tips! Mijn stage is gelukkig nog niet heel zwaar, ik loop ook maar twee keer in de week stage. In het vierde jaar ben ik er echter wel een beetje huiver voor, dat het zwaar gaat worden..

 4. Lisa zegt:

  Ik ga binnenkort voor het eerst stage lopen en stiekem ben ik daar best wel nerveus voor! Allerlei nieuwe mensen en ik hoop dat ik in de ‘smaak’ val hihi. Ik moet me er gewoon niet zo druk om maken, maar toch is het menselijk om dat te doen. Ik ga gewoon hopen dat het allemaal goed komt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *