verwachtingen

Verwachtingen zorgen voor belasting

Verwachtingen, iedereen heeft ze wel eens. De een wat meer dan de ander. Sommigen hebben bij alles wat ze doen verwachtingen. Verwachtingen kunnen zorgen voor belasting. Daar ga ik in dit artikel meer op in en hoe kan je die belasting uit de weggaan?

Verwachtingen kweek je onder andere door hoe dingen in het verleden zijn afgelopen. Stel: iets in het verleden is vervelend afgelopen terwijl je had gedacht dat het juist heel goed zou gaan. Grote kans dat je dit in de toekomst wilt vermijden en dat je je wilt behoeden op dat dit nog eens gebeurt. Natuurlijk kan dit niet altijd, maar het is menselijk.

Iedereen krijgt te maken met verwachtingen. Dit kan bewust, maar ook zeker onbewust zijn. Ik moet eerlijk zeggen dat ik een persoon ben die zich altijd wel wilt behoeden voor wat er komen gaat. Ik ben een persoon die vaak het beste uit dingen wilt halen. Eigenlijk een goede eigenschap, maar je kunt niet altijd de beste zijn en fouten zijn er immers om gemaakt te worden. Hier leer je uiteindelijk meer van dan wanneer je altijd alles goed doet.

Wanneer je té hoge eisen of verwachtingen aan jezelf stelt, dan krijg je vaker te maken met tegenslagen. Hoe vaker je te maken krijgt met tegenslagen, des te groter lijkt het me de kans op dat je ongelukkig wordt. Het kan natuurlijk ook andersom zijn. Je denkt dat iets helemaal niet goed zal gaan of zal aflopen en je blijkt uiteindelijk een 8 te hebben voor een tentamen. Dan spring je natuurlijk een gat in de lucht.

Het is makkelijk gezegd, maar probeer eens niet zo streng voor jezelf te zijn. Leg de lat wat lager en ben blijer met wat je hebt. Heel raar om mezelf dit te zien typen aangezien ik zelf de lat altijd erg hoog voor mezelf leg. Maar wanneer je meer geniet van kleine dingen, zul je uiteindelijk gelukkiger zijn. Je kunt er niet altijd toezien hoe dingen gaan lopen, laat het stuur los en laat de trein zelf reizen van station tot station. Denk hierbij aan dingen die je meemaakt in je leven.

IMG_9564Heb je al vaker geprobeerd om je verwachtingen uit de weg te gaan, maar is dit helaas niet gelukt? Probeer het dan eens met anderen hierover te hebben. Je voelt je altijd beter begrepen als anderen dit ook doen. Aan de andere kant kan het ook zijn dat anderen je gerust kunnen stellen, zodat jij je verwachtingen een plekje kan geven en ze alsnog probeert ter vemijden (de verwachtingen dan).

Heb je hoge verwachtingen van vriendschappen. Heel herkenbaar. Hier had ik het laatst nog met een vriendin over. Ga eens na of je verwachtingen realistisch zijn. Kan je bepaalde dingen wel van de ander verwachten? Doe jij dit andersom naar haar wel? Nee? Grote kans dat je dan te hoog zijn. Niks mis mee, maar waarschijnlijk maak je je alweer jezelf ongelukkig mee. Wederom zou ik zeggen dat je je verwachtingen eens zou moeten uitspreken en moeten kijken hoe de ander reageert.

Nogmaals het is menselijk om verwachtingen te hebben. Probeer er alleen wat minder gewicht aan te hangen en je zult merken dat je meer in het moment gaat leven en meer van de dingen kunt gaan genieten.

Heel veel liefs,

Denise

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *