Vriendschap

Vriendschap: 11 tips &nd tricks

Niet elke vriendschap is gemaakt om te slagen, sommige vrienden raak je gedurende de loop van de jaren kwijt. Is dit erg? Niet per se… Ze zeggen namelijk dat je voor elke vriendin die je kwijt raakt een nieuwe krijgt. In deze blogpost gaat het een en het ander over vriendschap en hoe jij ervoor kunt zorgen dat jullie vriendschap for a lifetime is.

Wat versta ik onder vriendschap? Het is moeilijk om een grens te stellen wanneer iemand een vriendin is en wanneer niet. Gelukkig hoeft dit natuurlijk ook niet. Als je maar bij jezelf kunt nagaan bij wie je echt terecht kunt, als je een vriendin nodig hebt.

floortie(Floor)

Voor mij is vriendschap wanneer ik iemand blindelings kan vertrouwen, zonder te twijfelen of de gedeelde informatie bij diegene blijft. Wanneer we samen herinneringen maken en delen. Vriendschap is het delen van liefde en leed. Bij iemand kunnen uithuilen wanneer dit nodig is. Iemand kunnen opvrolijken. Alles bespreekbaar kunnen maken. Elkaar met één blik aan te kijken en begrijpen wat de ander denkt en/of voelt. Samen nadenken en dromen over de toekomst. Wederzijds respect en zo kan ik nog wel even doorgaan.

De moeder van mijn vriend leerde me eens een wijze les. Ze leerde me dat je niet alles met iedere vriendin hoeft te kunnen doen. Bijvoorbeeld met sommige vriendinnen ga je liever op stap, een andere vriendin neem je liever in vertrouwen wanneer je ergens tegenaan loopt en met weer een andere vriendin hang je lekker de hele dag op de bank met een bak chips. Eén vriendin hoeft dus niet een ‘totaalpakket’ van mogelijkheden aan te bieden.

heezekermis1(Alicia)

Vriendinnen verliezen
Het is echt niet raar om vriendinnen te verliezen, al ben je al jaren lang elke dag samen. Er kan een moment komen dat jullie uit elkaar groeien. Denk bijvoorbeeld aan wanneer jullie gaan studeren in een andere stad en vervolgens beide nieuwe vriendschappen sluiten, et cetera. Iedereen heeft het erg druk dus het inplannen van een moment samen kost vanuit beide kanten moeite. Wanneer je merkt iemand minder te zien en je bent bang degene kwijt te raken. Maak dit dan bespreekbaar, voelt de ander dit ook en is dit wat jullie beide absoluut niet willen? Maak er dan werk van. Plan leuke dingen samen en zet data vast wanneer jullie beide tijd hebben. Zo vermijd je het “We-moeten-echt-weer-eens-wat-gaan-doen”-moment waar het (bijna) nooit van komt.

vriendschap2(Michelle, Lydie, Sophie en Patty)

Nieuwe vriendschappen
Klamp je niet alleen vast aan de vriendinnen die je momenteel hebt. Wellicht dat je iemand in de loop der tijd tegenkomt die een grote rol in jouw leven kan gaan spelen. Sta hier voor open! Nieuwe vriendinnen kunnen namelijk even belangrijk worden als de vriendinnen die je al hebt. Ik ben heel blij met de vriendinnen die ik nu heb, maar vind het ook ontzettend leuk om nieuwe mensen te leren kennen.

Verwachtingen
Over het algemeen hebben vrouwen naar mijn mening hoge verwachtingen. Wanneer verwachtingen niet nagekomen worden kunnen hier spanningen door ontstaan. Verwacht niet te veel van de ander. Daarnaast kun je bij jezelf nagaan wanneer de ander zich niet aan ‘jouw verwachtingen’ voldoet, waar volgens jou de oorzaak ligt. Misschien ligt het wel puur aan jouw (veel) te hoge verwachtingen waar de ander niet aan kán voldoen? Loop je vaak tegen dit soort dingen aan, ga dit dan bij jezelf na en/of maakt dit wederom bespreekbaar.

vrienschap(Rosan)

Tips voor een langdurige vriendschap
1. Maak alles bespreekbaar! Eerlijkheid duurt het langst;
2. Respecteer de ander;
3. Zorg ervoor dat je er voor de ander bent in minder goede tijden, maar vooral ook in goede tijden;
4. Verras elkaar eens in de zo veel tijd. Al is het een kaartje, een compliment of een leuke DIY Memory Jar;
5. Laat merken dat de ander belangrijk voor je is;
6. What happens in …, stays in Ga goed om met het vertrouwen die je van iemand krijgt;
7. Wissel activiteiten af;
8. Maak tijd voor elkaar vrij;
9. Steun elkaar;
10. Verwacht niet te veel van de ander;
11. Maar vooral geniet van jullie vriendschap!

Wat vind jij belangrijk bij vriendschap?

Veel liefs,
Denise

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *