2016-07 diploma uitreiking Zuyd CM -Sittard

Redenen om door te studeren

Aangezien er een hele grote groep afgestudeerden bij is gekomen, leek het me leuk om eens te kijken naar redenen om verder te gaan studeren. Ik heb namelijk zelf ook lange tijd getwijfeld om nog een master te gaan doen. Vandaag bespreek ik met jullie zeven motivaties om verder te gaan studeren.

Zie je dat meisje die trots (als enige) haar rode mapje omhoog houdt? Dat ben ik! Ik heb naast Lydie gelukkig ook mijn HBO diploma in de pocket. Ik ben nu officieel Bachelor of Business Administration. Wat ben ik er blij mee en trots op. Lang heb ik getwijfeld om nog een master te gaan doen.  Binnenkort zal ik de redenen waarom ik (voorlopig) geen master ga doen met jullie bespreken. Maar nu eerst naar de redenen om het wél te gaan doen.

1. Specialisatie

Vaak is het zo dat je bij een studie van een hele hoop aspecten een klein beetje leert. Je weet dus van heel veel verschillende zaken maar een klein beetje. Ik heb bijvoorbeeld de studie Commercieel Management gevolgd waarbij onderwerpen als marketing, sales, accountmanagement, communicatie, onderzoek, et cetera, naar voren zijn gekomen. Als je bijvoorbeeld marketing ontzettend interessant vindt, kun je je kennis door een master of een cursus nog verder uitbreiden. Door nog wat extra kennis kun je wellicht in de toekomst jouw droomfunctie nóg beter bekleden.

2. Je weet het nog niet

Heel herkenbaar, je weet nog niet wat je wilt. Hier heb ik zo ontzettend lang mee zitten worstelen. Dit was voor mij ook een van de redenen om een master te gaan doen. Doordat je gaat verder studeren, kun je er wellicht achter komen wat je echt heel leuk vindt.

3. Uitstelgedrag

Je bent het studentenleven nog niet beu. Dan zou dit een goede reden voor jou kunnen zijn om nog verder te gaan. Ik snap het wel hoor. Tentamens gingen me altijd wel goed af en ik houd van de lange en/of vele vakanties; met carnaval, in mei, in de zomer, in de herfst, met Kerst, heerlijk! Als je nog helemaal geen zin hebt in die werkweek van bijvoorbeeld 40 uur, dan is doorstuderen misschien de ideale oplossing voor jou.

2016-07 diploma uitreiking Zuyd CM -Sittard

Met mijn geweldige SLB-er

4. kans op baan vergroten

Het staat ontzettend goed op je cv als je laat zien dat je de motivatie hebt om nog verder te studeren. Dat je jezelf kunt uitdagen. Dat je je kennis nog verder hebt uitgebreid. Dat je op eigen houtje een bachelorthesis of een masterthesis kunt schrijven.

5. Het is een vereiste

Stel je wilt al je hele leven een bepaald beroep gaan uitoefenen. Dit kan niet zonder een bepaald papiertje. Je kunt bijvoorbeeld voor de klas gaan staan met een pabo-diploma, maar wil je kinderen met special needs gaan lesgeven, heb je een hbo-master nodig. Wanneer je iets echt wilt, heb je ook vaak de motivatie om hiervoor te gaan. Je weet dan waar je het voor doet.

6. Hoger salaris

Voor sommigen is een hoger salaris een motivatie om nog een master te gaan doen. De kans dat je voor dezelfde functie in een hogere schijf komt doordat je een master hebt afgerond is aanwezig. Het afronden van een master is echter geen garantie tot succes(!). Wel is het vaak zo dat je sneller hoger op kunt komen wanneer je nog een universitaire studie hebt afgemaakt.

7. Omdat je denkt dat je het kunt

Dan de laatste en misschien wel de belangrijkste motivatie om nog verder te gaan studeren: omdat je het kunt. Ben je wel in voor een uitdaging? Heb je er zin in? Denk je dat het je uiteindelijk iets waardevols zal opleveren? Maar ook belangrijk: Ben je er van overtuigd dat je het kunt? Wat houdt je dan tegen om het gewoon te proberen? Je hebt niks te verliezen.

2016-07 diploma uitreiking Zuyd CM -Sittard

Na een jaar van twijfelen, heb ik ervoor gekozen om eerst te gaan werken onder het motto: “Als ik echt een master zou willen gaan doen, kan dat altijd nog”. Daar wil ik dan ook graag mee afsluiten. Het is namelijk helemaal niet zo dat je het nooit meer gaat doen als je het niet meteen na het afronden van je studie gaat doen.

Er zijn genoeg mensen die tegen me hebben gezegd: “Ik denk dat je het dan niet meer gaat doen als je het nu niet gaat doen”. Prima als mensen dat denken. Het kan zijn dat de kans kleiner is dat ik het nog ga doen, maar dan heb ik het in ieder geval niet echt gewild.

Heel veel succes met het uitstippelen van jullie toekomst.

Liefs,

Denise

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *