OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DIY: Choc-au-lait sticks

Het is nu midden december, dat betekent dat Kerst pal voor de deur staat en je nog drie chocoladeletters van de Sint in de kast hebt liggen. Vandaag laat ik jullie mijn oplossing hiervoor zien.

choc-au-lait-1Ik ben persoonlijk niet erg groot fan van chocolade. Een stukje chocola op zijn tijd vind ik natuurlijk prima, maar ik ben niet iemand die een hele chocoladeletter in een avondje weg werkt. Daarentegen ben ik wel ontzettend dol op chocomel. Hier kun je me ’s nachts voor wakker maken. Winter, zomer het maakt niet uit, I love it.

Wat je nodig hebt voor deze DIY is het volgende
– Chocolade(letters)
– Een kom om de chocolade te smelten
– Een lepel of een ijsstokje
– Knijpers
– Kleine koffiekopjes of bakjes
– Magnetron

Als allereerste ga je je chocolade bij elkaar zoeken en bekijken welke chocolade je gaat gebruiken voor deze DIY. Puur, melk, wit, hazelnoot, gemixt? Denk goed na voor wie je sticks gaat maken, want een persoon als ik (met een noten- en pinda allergie) kan niet elke chocolade verdragen. Ik gebruik voor deze DIY melk- en witte chocolade.

choc-au-lait2Vervolgens breek of hak je de chocolade in stukjes en doet ze in een kom. De hoeveelheid is afhankelijk van het aantal chocolade sticks die je wilt maken. Daarnaast hangt het af hoe veel chocolade je gebruikt per chocolade stick. (hoe meer chocolade, hoe sterker/zoeter je chocolade melk wordt) Ikzelf heb ongeveer een halve chocolade letter gebruikt voor vier sticks. Je gaat nu de chocolade smelten. Dit kun je doen door de kom met chocolade in de magnetron te verwarmen, maar dit kan natuurlijk ook au bain-marie. (zoek even op hoe dit moet) Ik heb de kom met de chocolade in de magnetron gezet en elke minuut even doorgeroerd.

Wanneer de chocolade compleet gesmolten is, kun je de chocolade in de koffiekopjes of de kleine bakjes gieten. Vervolgens zet ik in het midden van het chocolade mengsel een theelepel. Je kunt ook een ijsstokje gebruiken. Je zult merken dat deze kan omvallen, om die reden heb ik ze door middel van een knijper laten balanceren in het midden van het mengel.

diy choc-au-laitJe kunt nu twee dingen doen
Je laat de chocolade zo hard worden en dan heb je een overheerlijke chocolademelk wanneer de sticks klaar zijn voor gebruik. Of je leukt de sticks nog een beetje op met bijvoorbeeld hagelslag, marshmallows, glazuur of witte chocolade schaafsel. Zoals je kunt zien heb ik twee sticks versierd met hagelslag en twee met witte chocolade schaafsel. Wanneer je hiermee klaar bent kun je de sticks hard laten worden in de koelkast. Je kunt ze het beste een paar uurtjes laten staan.

diy choc-au-laitZijn de sticks compleet uitgehard? Dan zijn ze klaar voor gebruik. Wat je zult merken is dat ze niet al te makkelijk uit de kopjes of uit de kommetjes zullen komen. Wanneer je te hard trekt kan het zijn dat de theelepel loslaat uit de chocolade. Om de sticks eenvoudig te verwijderen, kun je een bak vullen met kokend water. (Ben je onder de achttien jaar, vraag dan even hulp van je ouders of je oudere zus of broer) Houd de onderkant van de mok heel eventjes in het water en wanneer je merkt dat je de theelepel kunt draaien, haal je de sticks er met een draaiende beweging uit. Zet ze op een bordje en klaar is Kees!

Wat je nodig hebt om de chocomel te maken;
– Melk
– Magnetron of een pannetje
– Je DIY choc-au-lait stick

Om de chocolademelk te maken meet je in je mok af hoeveel melk je nodig hebt. Dit doe je door de mok te vullen met melk en de melk vervolgens in een pannetje te schenken. Breng dan de melk aan de kook. (dit kan natuurlijk ook in de magnetron) Schenk de melk weer terug in de mok en neem je zelfgemaakte choc-au-lait stick. Zet hem in de mok met hete melk en roer tot de chocolade compleet gesmolten is.

choc-au-laitEt voila, jouw eigen gemaakte chocolademelk.

Tip
Heb je nog geen leuk kerstcadeau? Dan weet ik zeker dat je hier je oma, broer, zus, moeder, vader, buurvrouw, oom, tante of iemand anders heel blij mee zult maken. Zeker wanneer je een leuke mok koopt en er een mooi pakketje van maakt.

Alvast een hele fijne Kerst gewenst en veel liefs,

Denise

choc-au-lait

Geplaatst in: Food

3 gedachtes over “DIY: Choc-au-lait sticks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *